Ritva Sorvali ei kaipaa prinsessan rooleja

Vuoden 2010 naisnäyttelijä Ritva Sorvali esiintyy parhaillaan Lahden kaupunginteatterissa useissa tuotannoissa. Hänet nähdään lavalla näytelmissä Kalenteritytöt ja Populaarimusiikkia Vittulajänkältä. Rakkain teos lahtelaisten rakastamalle näyttelijälle on oma musiikkiesitys Älä elämää pelkää.

kulttuuri
Näyttelijä Ritva Sorvali
YLE Lahti

Kokenutkin esiintyjä jännittää ennen esitystä. Erityisesti silloin, jos kyseessä on hänelle tärkeä teos. Tällainen on Ritva Sorvalille musiikkiesitys Älä elämää pelkää, joka nähdään maaliskuussa Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä.

Näyttelijä valitsi aikoinaan itse tekstejä hänelle rakkaiden runoilijoiden tuotannosta. Mukana on muun muassa Aale Tynnin, Kaarlo Sarkian, Ilkka Kylävaaran, Märta Tikkasen, Kahlil Gibranin ja Pablo Nerudan runoutta. Musiikin on säveltänyt Kaj Chydenius, jonka kanssa Ritva Sorvali on muutenkin tehnyt paljon yhteistyötä.

Esityksiä on kertynyt jo kolmisen sataa.

- Olemme sopineet pianisti Saku Koskelaisen kanssa, että kun teos alkaa kyllästyttää meitä, emme enää esitä sitä. Toistaiseksi näin ei ole käynyt, kertoo Ritva Sorvali.

Musiikkiesitys sai ensi-iltansa neljätoista vuotta sitten. Vuosien mittaan siitä on saatu nauttia muun muassa Tampereen Teatterikesässä yhtä lailla kuin yksityiskodissakin.

- Jos minun pitäisi kahden tunnin aikana kertoa itsestäni ihmisille mahdollisimman paljon, tässä esityksessä näkyvät kaikki puolet. Siinä on lapsista, miehestä, rakkaudesta, erosta ja äidistä. Niin, ja taistelua leivästä.

Kalenteritytöt ojensivat auttavan kätensä

Kalenteritytöt-näytelmän yhteydessä julkaistiin kalenteri, jossa näyttelijät poseerasivat ilman erillistä palkkiota. Ilmaiseksi työnsä tekivät myös valokuvaaja sekä kalenterin painanut yritys.

Kalenteri meni kuumille kiville. Sen ansiosta Lahden kaupunginsairaalan saattohoito-osasto numero 62 saa lahjoituksena 7 000 euroa, jolla tehdään uusi perhehuone.

Ritva Sorvali oli perustamassa Teatteri Vanhaa Jukoa, josta hän lähti 15 vuoden jälkeen takaisin Lahden kaupunginteatteriin. Jukossa työnteko oli rytmiltään vapaata. Paluu laitosmaiseen teatterityöhön vaati sopeutumista.

- Tavallaan tuntuu kuin olisi pitkän matkan jälkeen palannut tuttuun paikkaan. On ollut mukavaa, mutta ovathan aikataulut laitosteatterissa tiukat.

Väkevät naisroolit viehättävät

Populaarimusiikkia Vittulajänkältä -näytelmässä Ritva Sorvali on esittänyt omien sanojensa mukaan ”sen kauhean perheen piinattua äitiä”.

Nyt harjoitellaan Tiiti Komulaisen ohjaamaa ja Orvokki Aution kirjoittamaa Pesärikkoa, joka tulee ensi-iltaan Lahden kaupunginteatterissa maaliskuun lopussa. Ritva Sorvali esittää vahvassa suomalaisessa draamassa kaiken tietävää anoppia.

- Näytelmä kertoo kummallisella tavalla suomalaisten riippuvuudesta, rakkaudesta ja peloista. Toistan siinä koko ajan halvaantuneelle siskolleni repliikkiä ”hillitte ittes, mitä ihmisetkin sanoo!” Siinä kiteytyy kaikki.

Vuosien kuluessa naisnäyttelijät siirtyvät keveistä neitokaisten rooleista esittämään väkeviä naishahmoja.

- Ne ovat hienoja hahmoja esittää. En kaipaa yhtään nuoren tytön prinsessan rooleja.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä