Kantele on taas pop

Kantele herättää kiinnostusta edelleen kotimaassa ja yhä enemmän myös ulkomailla. Toukokuussa järjestettävään Suomen Kanteleliiton kilpailuun on ilmoittautunut soittajia muun muassa Baltian maista, Venäjältä ja Japanista. Kanteleesta etsitään uusia sointeja ja sen käyttömahdollisuuksiakin halutaan laajentaa.

kulttuuri
Kanteleen soittoa
Yle

Kanteleen ääni viehättää usein myös ensimmäistä soitintaan etsivää lasta. Marja Turu pitää soittotuntia Saana Tuomelle Tampereen konservatoriolla. Seitsemänvuotias Saana valitsi soittimekseen kanteleen.

- Koska siitä kuuluu niin kaunis ääni ja sitä on aika helppo soittaa, Saana perustelee.

Marja Turulla on kanteleoppilaita esikoululaisista eläkeläisiin.

- Moni on soittanut sitä itse esimerkiksi musiikkileikkikoulussa. Monelle eläkeläiselle se on ollut haave, lapsuudessa olisi halunnut soittaa, mutta ei ole saanut tai pystynyt.

Kantelebuumia ilmassa

Muutama vuosi sitten Suomea ravisutti suorastaan kantelebuumi, ja harrastajien määrä kasvaa edelleen. Ammattilaiset taas etsivät uutta ja haluavat rikkovat rajoja ennakkoluulottomasti.

- Tuntuu siltä, että tällä hetkellä ei enää ole minkäänlaisia rajoitteita, soittajat tahtovat etsiä omista lähtökohdistaan jotakin uutta: kansanmusiikkia eri muodoissaan, maailmanmusiikkia, klassista musiikkia, tai rytmimusiikin ja jazzin suuntaan menevää musiikkia, toteaa kantelemuusikko Eva Alkula.

Kanteleinnostusta japanilaisittain

Kantele kiinnostaa myös ulkomailla, ja toukokuussa järjestettävään Suomen Kanteleliiton kilpailuun on ilmoittautuneita ympäri maailmaa. Yksi heistä on japanilainen arkkitehti Makiko Oba. Hän tuli Suomeen päästäkseen Eva Alkulan oppilaaksi.

- Haluan opiskella kanteleen soittoa, koska kanteleen ääniä on niin erilainen. Haluaisin tulevaisuudessa olla kanteleensoittajana Japanissa.

Juuri nyt Makikon nuottitelineellä on suomalaista, kanteleelle sävellettyä nykymusiikkia.

Lähteet: YLE Uutiset