1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. doula

Doula vaikka laulaa läpi synnytyksen

Isän mukanaolo synnytyksessä on nykyisin pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Osa perheistä kaipaa kuitenkin myös lisätukea. Tällöin kaveriksi voi ottaa synnytystukihenkilön eli doulan.

doula
Nainen makaa synnytyssängyssä, kone piirtää paperille käyrää.
Heikki Haapalainen / Yle

Ajatus tukihenkilöksi ryhtymisestä syntyi Kerttuliisa Jaroman päässä oman synnytyskokemuksen seurauksena. Kipulääke ei auttanut, kätilöä ei näkynyt eikä synnytys muutenkaan sujunut kaikkein kauneimpien tarinoiden mukaan. Muisto synnytyksestä oli raastava, ja kun Jaroma kuuli pari vuotta sitten radiosta ohjelman, jossa oli mukana mm. doula, päätti hän ryhtyä toimeen.

- Otin häneen yhteyttä ja siitä se sitten lähti. Keskustelujen jälkeen tulin siihen tulokseen, että voisin olla muuttamassa synnyttäjän kokemaa yksinäisyyttä olemalla tukena ja läsnä synnytyksessä doulana.

Doula ei korvaa puolisoa

Doula on nimenomaan synnyttäjän ja koko perheen tuki. Jaroma korostaa, ettei doulan tarkoituksena olekaan korvata puolisoa, vaan olla lähinnä lisätukena. Doula tarjoaa toimivat kädet siinäkin vaiheessa kun puolisoa pyörryttää eikä äitikään ole parhaimmalla mahdollisella tuulella.

- Lääkkeitä me emme voi antaa, mutta kipua voi lievittää muutenkin. Doula voi vaikkapa hieroa selkää tai painaa akupisteitä.

Jaroma käyttää omissa synnytyksissä myös laulua kipua lievittämään.

- Se ei todellakaan ole mitään klassista laulua tai hittibiisejä, vaan lähinnä äänenkäyttöä, jossa synnyttäjä rentouttaa äänen avulla kehoaan ja keskittyy synnytysprosessiin. Se lähtee huokailuna, ja synnytyksen edetessä muuttuu syvemmäksi. Ja vaikka synnyttäjä ei laulaisikaan, minä saatan laulaa! Jaroma naurahtaa.

Tuntemattomasta tutuksi

Yleensä doulat eivät ole synnyttäjien kanssa entuudestaan tuttuja, mutta tutustuminen toki alkaa jo ennen varsinaista synnytystä. Kerttuliisa Jaroma on ollut mukana jo muutamassa synnytyksessä, ja hän kertoo, että osan kanssa ehditään tutustua varsin hyvin, jos synnytys venyy.

- Ajatushan on, että halutaan joku tuttu mukaan, koska kätilöitä ei nykyään tunneta eikä heillä ole aikaa olla mukana koko aikaa synnytyksessä. Doula ja perhe tapaa muutamia kertoja ennen synnytystä. Silloin kuunnellaan mitä toiveita äidillä on synnytyksen suhteen.

Synnytyksen jälkeen doula ja perhe voivat olla yhteydessä, mutta kummiksi Jaroma ei suostuisi.

- Jotkut ovat pyytäneet doulaa myös kummiksi, mutta itse en varmaankaan suostuisi. Doula voi tuntua synnytyshuumassa hyvinkin läheiseltä, mutta kun siirrytään normaaliarkeen sukulaiset ja ystävät ovat kuitenkin ne tärkeimmät.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi