Kansanedustajia vähemmän - luottamustehtävän arvo nousee

Ensi kevään eduskuntavaaleissa kisa kansanedustajapaikoista tiukkenee, kun Pohjois-Savon paikkamäärä vähenee yhdellä edustajalla. Seuraavalla vaalikaudella alueen edunajamisessa puolueet toivovat puolue- ja maakuntarajat ylittävää yhteistyötä, jotta Itä-Suomen edunvalvonta ei kärsisi.

Etelä-Savon vaalipiiri (1907–2013)
Leimasin vaalivirkailijan kädessä.
YLE

Tulevien vaalien ehdokasasetteluun on jouduttu nyt kiinnittämään aiempaa tarkempaa huomiota. Puolueiden piiritoimistoissa tehdään töitä kiivaalla tahdilla, kun eduskuntavaaleihin on aikaa viisi kuukautta. Tulevia vaaleja on etukäteen veikkailtu äärimmäisen tiukoiksi. Nyt tehdään jo ennakkolaskelmia niin äänikynnyksistä kuin vaalirahoituksestakin. Kisaa Pohjois-Savossa tiukentaa se, että edustajapaikkoja on jaossa yksi edellisvaaleja vähemmän.

- Tulevan eduskunnan voimasuhteisiinhan se vaikuttaa ja sitä kautta myös Pohjois-Savon asemaan Suomen eduskunnassa. Ja tämä tarkoittaa sitä, että tietysti entistä vaikutusvaltaisempia, hyviä edustajia tarvittaisiin Pohjois-Savosta eduskuntaan, arvioi Pohjois-Savon Sosiaalidemokraattien toiminnanjohtaja Eero Hoffrén.

- Kun tiedetään, että joltakin puolueelta tämä paikka tulee pois lähtemään, niin uskon, että se vaikuttaa kiihdyttävästi kampanjointiin, miettii Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta.

Edustajan tehtävät etusijalla

Itä-Suomessa paikkamäärä on jo tippunut myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Etelä-Savossa paikkamäärä väheni kahdella jo edellisvaaleihin vuonna 2003, Pohjois-Karjalassa yhden paikan menetys tuli viime vaaleihin. Kummallakin maakunnalla on nyt kuusi edustajaa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa kansanedustajien roolia pidetään määrää tärkeämpänä.

- Laatu on tärkeämpi kuin määrä, mutta kyllähän edustajamäärän pieneneminen näkyy sillä tavalla, että niin sanotun pohjoiskarjala-puolueen edustajia on sitten vähemmän, eli valiokunnissa ja suoraan äänestyksissä lukumäärä on pienempi, muistuttaa Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen.

Itäsuomalaista yhteistyötä kaivataan

Nyt puolueissa toivotaan, että tärkeissä kysymyksissä kansanedustajat voisivat tehdä yhteistyötä yli puolue- ja maakuntarajojen, jotta Itä-Suomen etua saataisiin ajettua tehokkaasti.

- Entistä tiiviimmin Itä-Suomessa pitää toimia yhdessä. On syytä kuitenkin muistaa, että eduskunta toimii puolueryhmissä, eduskuntaryhmissä ja sitä kautta se vaikutusvalta, mitä yksittäinen kansanedustaja voi maakunnan eteen tehdä, riippuu hänen persoonasta ja asemasta eduskuntaryhmässä, pohtii Hoffrén.

- Ainakin isommissa puolueissa jo tällä hetkellä toimitaan yli maakuntarajojen aktiivisesti, muistuttaa Kimmo Valta.

Lähteet: YLE Savo