1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtolomaliikenne väheni jälleen

Lapin hiihtolomamatkailun hiipuminen näkyy myös tieliikenteessä. Lapin Ely-keskuksen liikenneseurannan mukaan autolla liikkuvien hiihtomatkailijoiden määrä on jälleen laskenut edellisvuodesta.

Teksti-TV Lappi
YLE / Petri Kuikka

Nelostiellä sekä Kolarin ja Kittilän teillä mitattiin liikennettä lauantaina 19. helmikuuta, joka oli etelän hiihtolomalaisten vilkkain matkustuspäivä. Liikenteen määrä oli vähentynyt edellisvuodesta jokaisella mittauspaikalla.

Lapin Ely-keskuksen liikennetietovastaava Antero Erkinjuntti kertoo, että nelostiellä Olkkajärven kohdalla vähennystä vuodentakaiseen oli viisi prosenttia. Eniten liikennemäärät olivat laskeneet valtatiellä 21 Kolarin kohdalla, jossa vähennystä edellisvuotiseen oli 13 prosenttia.

Kittilään ja Muonioon suuntaava liikenne kantatiellä 79 oli Rovaniemen Jääskön kohdalla vähentynyt neljä prosenttia edellisvuodesta.

Jatkunut useita vuosia

Yhteensä kolmella seurantapaikalla laskettiin autoja 593 vähemmän kuin vuotta aiemmin ja prosentuaalinen vähennys oli liki kahdeksan prosenttia. Luku on hätkähdyttävä, sillä keskimääräinen vuorokausiliikenne on Erkinjuntin mukaan ollut koko ajan pienessä nousussa.

- Yleinen liikennemäärä Lapin pääteillä on jatkuvassa pienessä kasvussa, kasvua on prosentista kolmeen prosenttiin.

Hiihtolomaliikenteen laskusuhdanne on Erkinjuntin mukaan jatkunut vuodesta 2008 lähtien.

- Aikaisempina vuosina oli pientä nousua koko ajan tuonne 2007 asti, Erkinjuntti sanoo.

Lumi ja bensan hinta

Erkinjuntti ei mielellään lähde arvioimaan syitä liikennemäärien laskuun, mutta sanoo kuitenkin jotakin.

- Polttoaineen hinta on yksi selittävä tekijä, mikä varmasti aina vaikuttaa liikkumisiin.

Yhtenä syynä on voinut erityisesti tänä talvena olla kova pakkanen.

- Osa ihmisistä varmaan pelkäsi lähteä autolla ajamaan, siitä toitotettiin aika paljon Liikenneturvan nettisivuilla, Erkinjuntti pohtii.

Yksi selkeä syy Lapin hiihtolomailun vähenemiseen on todennäköisesti myös se, että etelässä on ollut paikoin jopa parempi lumitilanne kuin Lapissa.

Lapin hiihtokeskuksista esimerkiksi Levi on kertonut hiihtoloma-ajan majoitusvarausten määrän laskeneen.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie

Lue seuraavaksi