Peltopyyt kaipaavat nyt ruokintaa

Peltopyyt ovat kovalla koetuksella ankaran talven vuoksi. Lumikerrokset ja kova hangenpinta haittaavat ruuan saantia sekä liikkumista.

Martti Mannersuo ja Jaakko Hakola vievät ruokaa peltopyille.
Katso Olli Kosken toimittama juttu (1:49) Pasi Takkunen

Peltopyiden ravinnon saanti on tällä hetkellä erittäin huonoa. Esimerkiksi Ilmajoella Munakan kylässä hangen paksuus oli tänään 43 senttiä.

- Se on viidessä kerroksessa ja se on sula mahdottomuus minkään pikkuotuksen tai isommankaan kaivaa siitä läpi tänä talvena. Se on poikkeuksellinen talvi, sanoo Munakan kylässä peltopyitä ruokkiva Jaakko Hakola.

Ilmajoella peltopyytä on rauhoitettu jo yhdeksän vuoden ajan. Lintukannan nousu on ollut kuitenkin heikohkoa. Peltopyitä verottavat kovan talven lisäksi muun muassa liikenne, harakat, varikset ja naakat sekä kotikissat ja muut pedot. Munakan kylässä oli Jaakon laskujen mukaan syksyllä 80 peltopyytä. Nyt niitä on enää noin 30.

- Tästä hävikistä olen sitä mieltä, että pystyn näyttään vielä toteen että yli 80 prosenttia tästä hävikistä on suoraan kanahaukan aiheuttamia. Joka päivä liikkuu kanahaukkoja. Eilen näin kaksi, uroksen ja naaraan, kertoo Jaakko Hakola.

Pohjanmaan riistanhoitopiiristä puolestaan kerrotaan, että alueellisia peltopyyhävikkejä ei voi laittaa täysin kanahaukan, harakoiden, varisten ja naakkojen piikkiin. Ilmajoella näitä lintuja kuitenkin haluttaisiin vähentää nykyisestä.

- Kun on anottu lupia vähentää kanahaukkaa näiltä alueilta ja kevät lintuja, niin nämä on hyvin tiukassa ja siellä monesti suhtaudutaan ikään kuin haastajana kun tällaista rupeaa ehdottamaan. Minä perään kuuluttaisin täällä päättäjätasolla sitä, että pitäisi pystyä ajattelemaan asioita niin, että joitakin asioita mitä ihminen on tehnyt niin pitää myös pystyä korjaamaan, sanoo Ilmajoen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Martti Mannersuo.