1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenranta haluaa johtaa jätevetensä Vuokseen

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaisessa kokouksessaan, että kaupungin puhdistetut jätevedet tulisi tulevaisuudessa johtaa Vuokseen. Vaihtoehtoa laskea jätevedet Suur-Saimaaseen pidettiin huonompana muun muassa imagosyistä.

Teksti-TV Etelä-Karjala
Jätevedenpuhdistusta
YLE/Etelä-Savo

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan hakea ympäristölupaa puhdistettujen jätevesien laskemisesta Vuokseen. Päätös oli yksimielinen, mutta ei läpihuutojuttu. Asia kirvoitti kymmeniä puheenvuoroja ja keskusteluun osallistui valtuutettuja lähes kaikista puolueista.

Kyseessä on iso hanke ja nyt linjatusta jätevesiratkaisusta toivotaankin laajempaa maakunnallista hanketta. Esimerkiksi kristillisdemokraattien valtuutettu Juha Turkia kommentoi hankkeen maakunnallisia mahdollisuuksia painottaen myös toteutuksen onnistumisen tärkeyttä.

- Tämä ratkaisu mahdollistaa Imatran, Ruokolahden ja tässä alkuvaiheeessa Lemin, Taipalsaaren ja Lappeenrannan mukana olon. Erityisesti tähän tulee panostaa sillä tavalla, että se vesi on niin puhdasta, että me käymme malliesimerkistä. Tämän tulee olla, ei vain Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan paras, tämän tulee olla maailman paras.

Imago maksaa maltaita

Uusi jätevesiratkaisu merkitsisi mittavia investointeja ja sen kustannukset nousevat melkoisiksi. Ensi vaiheessa pitää saneerata Toikansuon jätevedenpuhdistamo ja rakentaa siirtolinja Lappeenrannasta Vuoksen rantaan. Pelkästään linjan rakennuskustannuksiksi on arvioita yli 38 miljoonaa euroa.

Toisessa vaiheessa ostoslistalle tulisi kokonaan uusi puhdistamo, joka korvaisi Toikansuon ja Joutsenon nykyiset jätevesipuhdistamot.

Valtuuston eilen hylkäämä Suur-Saimaa-vaihtoehto olisi arvioiden mukaan ollut 15 miljoonaa euroa Vuoksea edullisempi ratkaisu.

Rahasta ja suurhankkeen kustannuksista puhui valtuustossa kuitenkin yllättävän harva valtuutettu. Lappeenrannan imago puhtaana järvenrantakaupunkina otettiin kuitenkin esille tärkeänä asiana. Kokoomuksen Markus Iitiä viittasi puheenvuorossaan molempiin.

- Valtion toiveissa olevat avustusmäärät kuitenkin rahallisesti tulee olemaan sen verran reilut, että imagon pelastusrahalle jää hintalapuksi kolmisen miljoonaa euroa. Meillä on GoSaimaata ja Saimaan helmeksi ollaan itteemme tituleerattu ja me ollaan tehty sitä sun tätä Saimaan varjolla. kyllä meillä on velvollisuus sitä myös suojella.

Huolta naapurista ja Laatokasta

Usea valtuutettu oli huolissaan siitä, miten naapurimaan mielipide on otettu asiaa valmisteltaessa huomioon. Nostettiinpa esiin huoli svetogorskilaisten juomavedestäkin, joka otetaan suoraan Vuoksesta.

Perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen esitti asiasta ehkä kaikkein suorimman kysymyksen.

- Kun nyt jätevesiä lasketaan sinne Vuokseen ja sitten se virtaa sieltä naapurin puolelle, niin onko mietitty sitä? Se on varsin yllätyksellinen naapuri ja me voidaan joutua vielä maksamaan siitä, että ollaan sotkettu heidän vedet.

Valtuuston kokouksessa asiantuntijana kuultu Lappeenrannan Veden käyttöpäällikkö Riitta Moisio kertoi rajavesikomission tulleen kuulluksi asiaa valmisteltaessa. Hän myös muistutti valtuutettuja siitä, että Suur-Saimaan ja Vuoksen ollessa vaihtoehtoina on lopputulos naapurin kannalta sama.

- Oli se Vuoksi tai Saimaa niin ne päätyy sinne Laatokkaan. Näissä vaihtoehdoissa ei ole parempia. Ja aina tietysti tuon naapurin kanssa asioidessa on riskejä, ei voi muuta sanoa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Sannika Michelsson

Lue seuraavaksi