Libya vastasi voimalla ihmisten protestiin Tripolissa

Libyan pääkaupungissa Tripolissa Muammar Gaddafin joukot kävivät voimalla kansanjoukkoja vastaan. Tiettävästi armeija käytti hävittäjiä ja helikoptereita väkijoukkoja vastaan. Jo aiemmin sen kerrottiin ampuneen mielenosoittajia. Maanantain mellakoissa arvioidaan kuolleen jopa 160 ihmistä.

kansannousut
Ihmisiä öisellä kadulla.
Libyan pääkaupungissa Tripolissa puhkesi maanantain vastaisena yönä rajuja mellakoita.

Pääkaupunki Tripolin ilmatila on suljettu, kertoi Itävallan armeijan tiedottaja. Uutistoimisto AFP:n mukaan Itävalta oli evakuoimassa eurooppalaisia Libyasta sotilaskoneella.

Libyan YK-lähettiläät ovat pyytäneet Muammar Gaddafia siirtymään syrjään. He sanovat myös olevansa Libyan kansan asialla, eivätkä he enää edusta Libyan hallitusta ja Muammar Gaddafia.

Uutiskanava Al-Jazeeran ja diplomaattilähteiden mukaan Tripolissa oli myöhään maanantaina koolla kansannousun tähän asti suurin mielenosoitus, joka tähtää Gaddafin hallinnon kaatamiseen. Maan johto kutsuu mielenosoittajia terroristeiksi.

Al-Jazeeran ja Reutersin tietojen mukaan mielenosoittajia vastaan on käytetty jopa ilmavoimien hävittäjiä ja helikoptereita. Uutistoimisto AFP on saanut Tripolin asukkailta tietoja puhelimitse, että ainakin kahdessa kaupunginosassa on ollut käynnissä verilöyly. Kuolleiden joukossa on myös naisia.

Britannian ulkoministeri William Hague sanoi illalla saaneensa kuulla, että Gaddafi saattaisi paeta Venezuelaan. Tämän tiedon Venezuelan hallitus kiisti jyrkästi hetkeä myöhemmin. Myöhemmin myös Libyan varaulkoministeri kiisti tiedon ja valtion televisiossa itse Gaddafi kertoi olevansa edelleen Libyassa.

Tripolissa lukuisia hallintorakennuksia on ollut tulessa. Lisäksi useita libyalaiskaupunkeja, muun muassa Benghazi ja Sirte, on kokonaan opposition hallinnassa, kertoo ihmisoikeusjärjestöjen liitto FIDH.

Everstejä loikannut Maltalle

Libyan suurlähetystön henkilökuntaa on liittynyt mielenosoittajiin Maltalla. Kaksi libyalaista hävittäjää laskeutui Maltalle iltapäivällä. Maltan viranomaiset vahvistavat, että lentäjät ovat loikanneet Maltalle, koska he saivat käskyn pommittaa libyalaisia. Toinen lentäjistä hakee poliittista turvapaikkaa.

Ennen ilmavoimien Mirage-koneita Maltan kansainväliselle lentokentälle saapui kaksi siviilihelikopteria. Niissä oli seitsemän ihmistä. Lehden lähteiden mukaan kopterit ovat paenneet Libyasta ilman virallista lähtölupaa. Ihmiset olivat lähteneet niin kiireellä, että vain yhdellä heistä oli mukanaan passi. He sanovat olevansa ranskalaisia.

Libyan muslimijohtajien ryhmittymä on myös ottanut kantaa konfliktiin. Se kannustaa muslimeja vastustamaan Libyan johtoa ja vaatii kaikkien vangittujen mielenosoittajien vapauttamista.

Lisäksi Libyan oikeusministeri erosi tehtävästään. Ministeri Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil kuvaili paikallisen Quryna-lehden haastattelussa eroaan vastalauseeksi mielenosoittajiin kohdistunutta väkivaltaa vastaan. Ministerin eroa ei ole vahvistettu vielä virallisesti.

Pääkaupunki tulessa

Mielenosoittajat rynnäköivät aiemmin valtion television ja radion tiloihin. Myös Kansankongressin rakennus eli parlamentin kokoontumispaikka oli tulessa. Myös muita julkisia rakennuksia sytytettiin tuleen maanantaiyön aikana tätä aiemmin rauhallisena säilyneessä pääkaupungissa.

Mellakat levisivät maanantaina myös Ras Lanufin öljykaupunkiin. Lehtitietojen mukaan öljynjalostamon työntekijät yrittivät suojella sitä tuhoilta.

Ainakin yhdellä Libyan öljykentistä oli lisäksi lakkoja. Öljynvienti kentältä oli kokonaan pysäytyksissä lakon vuoksi.

Libyan mellakoissa on kuollut ainakin 233 ihmistä, sanoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch maanantaina ennen tietoja Tripolin levottomuuksista. Pelkästään Benghazissa kuoli maanantaina kuutisenkymmentä ihmistä, järjestö sanoi.

Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa Benghazissa käytiin viikonloppuna kiivaita taisteluita. Kuolleiden todellista määrää ei tiedetä. Uutistoimisto AP:n haastatteleman lääkärin mukaan pelkästään yhteen kaupungin sairaalaan tuotiin yli 200 ruumista viime päivien aikana.

Tripolissa laukauksia kuultiin ensimmäisen kerran maanantaina puoliltaöin, ja ammuskelu kiihtyi Libyan johtajan Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islam Gaddafin esiinnyttyä paikallisessa tv:ssä. Gaddafin poika epäili Libyan olevan sisällissodan partaalla.

Gaddafin hallinto on tiettävästi tuonut maahan ulkomaisia raskaasti aseistautuneita palkkasotureita, jotka ampuvat mielenosoittajia turvallisuusjoukkojen lisäksi.

Suomalaisilla ei hätää

Suomen Tunisian ja Libyan suurlähettiläs TIina Jortikka-Laitinen kertoi maanantaina, että kaikkiin Libyassa oleviin suomalaisiin on pyritty olemaan yhteydessä. Maassa oleskelevalla noin kymmenellä suomalaisella ei ole hätää. Suurin osa heistä asuu pääkaupungissa Tripolissa.

-Tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa olisi ollut vaaratilanne tai halukkuutta lähteä Suomeen.

Jortikka-Laitisen mukaan Libyassa oli hyvin jännittynyt ja kireä tilanne. Esimerkiksi Tripolissa ihmiset pelkäävät ja pysyttelevät sisätiloissa ja odottelevat mitä seuraavaksi tapahtuu.

Jortikka-Laitinen on ollut yhteydessä Suomen kunniakonsuliin, Ruotsin kansalaiseen, joka asuu Benghazin kaupungissa. Jortikka-Laitinen sanoo, että tiedossa ei ole, että yhtään suomalaista olisi Benghazissa. Myöskään kunniakonsulilla ei omien sanojensa mukaan ole vaaraa.

Lähteet: Reuters, AFP