EU evakuoimassa kansalaisiaan Libyasta

Euroopan unioni on valmistautumassa evakuoimaan kansalaisiaan Libyasta, kertoi Espanjan ulkoministeri Trinidad Jimenez. EU:n ulkoministerit kokoontuvat parhaillaan Brysselissä kokouksessa, jossa pohditaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tilannetta.

kansannousut

Espanjalaisministerin mukaan evakuointeja valmistellaan ennen kaikkea Benghazin kaupungista, joka on ollut viikonlopun aikana vakavien yhteenottojen näyttämönä.

Portugali on jo lähettänyt koneen evakuoimaan kansalaisiaan. Myös Turkki on lähettämässä kahta matkustajalauttaa evakuoidakseen tuhansia siirtotyöläisiään maasta. Päätös tuli sen jälkeen kun turkkilaiskoneelta evättiin laskulupa Libyaan ja se joutui palaamaan Istanbuliin.

Myös Itävalta on valmistelemassa evakuointilentojaan. Sen kone odottaa Maltassa.

Yhdysvallat on päättänyt evakuoida kaikki muut, paitsi hätätilanteen kannalta olennaisimmat lähetystötyöntekijänsä perheineen Libyasta.

Lisäksi useat kansainväliset yritykset ovat evakuoimassa työntekijöitään Libyasta. Muun muassa öljy-yhtyö BP on evakuoimassa työntekijöitään lähipäivinä. Myös norjalainen Statoil aikoo evakuoida "kourallisen" työntekijöitään.

Venäjän rautatieyhtiö RZD evakuoi reilut 200 työntekijäänsä, jotka ovat olleet rakentamassa rataa Sirtin ja Benghazin välillä, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.

Suomalaisia Libyassa on vain vähän. Suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen kertoi sunnuntaina YLE Uutisille, että Libyassa on kymmenkunta suomalaista. Suurlähetystö on ollut heihin yhteydessä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP, Itar-Tass