YK: Vihreään talouteen sijoitettava lähes tuhat miljardia euroa vuodessa

Maailmantalouden vihertäminen vaatii noin tuhannen miljardin euron vuosisatsauksen, kertoo tuore YK-raportti. YK:n laatima strategia lupaa jopa nykyistä nopeampaa kasvua, mutta samalla se puolittaisi luonnon kuormituksen.

luonto
Työntekijät erottelevat jätettä.
Työntekijät erottelivat jätettä japanilaisella muovinkierrätyslaitoksella Toyamassa helmikuussa 2010.Everett Kennedy Brown / EPA

Tarvittava talouskasvu ei ole enää mahdollista ilman merkittävää maailmanlaajuista talouden rakennemuutosta, YK:n ympäristöohjelma UNEP:n raportti toteaa. Raportti julkaistiin maanantaina samaan aikaan, kun maailman ympäristöministerit ovat koolla Kenian Nairobissa.

- Meidän täytyy jatkaa talouksiemme kehittämistä ja kasvattamista. Mutta tämä kehitys ei voi tapahtua sen järjestelmän kustannuksella, joka pitää yllä elämää maalla merellä ja ilmassa, totesi UNEP:n johtaja Achim Steiner.

UNEP varoittaa, että talousuudistukset eivät ole helppoja, joten maailman hallituksilta vaaditaan poliittista tahtoa niiden toteuttamiseen.

Luonnon rajat saavutetut

Raportin mukaan luonnon kestokyvyn rajat ovat tulleet näkyviin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Samalla vuoden 2008 talouskriisi on tuonut esiin maailmantalouden rakenneongelmat.

- Vaikka näiden kriisien syyt vaihtelevat, pohjimmiltaan niillä kaikilla on sama syy: pääoman väärä kohdentuminen, sanoo raportin laatimista johtanut Deutsche Bankin analyytikko Pavan Sukhdev.

Erityisen räikeinä ongelmina raportissa nostetaan esiin fossiilisten polttoaineiden käytön ja kalastuksen tukeminen.

Raportissa vaaditaankin siirtymistä vihreään talouteen, joka määritellään vähähiiliseksi, resursseja tehokkaasti käyttäväksi ja sosiaalisesti kattavaksi. Käytännössä uusien investointien pitäisi kohdentua uusiutuvaan energiaan, joukkoliikenteeseen, energiatehokkuuden kohentamiseen, kestävän maatalouden kehittämiseen ja ekosysteemien sekä luonnon monimuotoisuuden suojeluun.

Lähteet: AFP