1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan puolustusministeri luopui tohtorin arvostaan

Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg on luopunut kokonaan tohtorin tittelistään plagiointiskandaalin vuoksi. Hän myöntää väitöskirjassaan olevan vakavia virheitä. Zu Guttenbergin epäillään kopioineen suuren osan väitöskirjastaan.

Ulkomaat
Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg.
Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg.Tobias Kleinschmidt / EPA

Bayreuthin yliopisto ilmoitti myöhään maanantaina saaneensa kirjeen zu Guttenbergiltä. Puolustusministeri pyysi kirjeessään tohtorin arvonimensä peruttavaksi ja myönsi vakavia virheitä väitöskirjassaan.

Asiantuntijoiden mukaan zu Guttenberg on käyttänyt muiden tutkijoiden sanatarkkoja analyysejä ilman asianmukaisia lähdeviittauksia. Epäilys koskee noin kahta kolmasosaa koko väitöskirjasta.

Zu Gutteberg on kuitenkin edelleen sanonut, että kyseessä ei ole tahallinen teko.

Puolustusministeri Zu Guttenberg on erittäin suosittu poliitikko Saksassa ja hänestä on povattu jopa tulevaa liittokansleria. Skandaalissa on siten kyse paitsi akateemisesta arvosta, myös poliittisesta tulevaisuudesta. Hän kuuluu liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien CDU:n baijerilaiseen sisarpuolueeseen. Merkel ilmoitti maanantaina tukevansa zu Guttenbergia edelleen kohusta huolimatta.

Zu Guttenbergin julkisoikeuteen liittyvä väitöskirja hyväksyttiin vuonna 2007 erittäin hyvällä arvosanalla.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi