Hyppää sisältöön

Monesta suomalaiskodista löytyy väsähtänyt modeemi

Hidastuneen nettiyhteyden syynä voi yllättäen olla huono modeemi. Jo muutaman vuoden ikäinen ADSL-modeemi ei enää kykene tänä päivänä käytettäviin tiedonsiirtonopeuksiin. Osa kotitalouksista löytyvistä modeemeista on lisäksi niin huonolaatuisia, että ne hyytyvät vanhetessaan.

Kuva: Yle

Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen sanoo, että esimerkiksi nettiyhteytensä nopeutta nostavan asiakkaan kannattaa aina tiedustella palveluntarjoajalta, riittääkö käytössä olevan modeemin kyky myös nopeampaan nettiyhteyteen. Vääränlainen modeemi on luultua yleisempää.

- Viisi vuotta sitten Sonera myi eniten yhden ja kahden megabitin yhteyksiä. Silloin modeemit oli suunniteltu niitä siirtonopeuksia varten, Martikainen toteaa.

Monissa kotitalouksissa modeemi onkin jäänyt vanhaksi. Ensimmäiset ADSL-laitteet eivät kyenneet kuin korkeintaan kahdeksan megabitin nopeuksiin. Nyt eniten halutut nopeudet ovat 10 megabittiä ja siitä ylöspäin.

Hitaasta modeemista kärsii koko yhteys

Suurimmalla osalla nettiasiakkaista operaattori tarjoaa yhteyden, mutta modeemin hankinta jää asiakkaan vastuulle. Modeemin lisäksi myös talon sisäverkko tai modeemin yhteyteen asennettu langaton Wlan-yhteys voivat hidastaa menoa.

- Kaikkien näiden komponenttien täytyy olla siinä kunnossa, jotta se suurempi nopeus menee todella sinne tietokoneelle asti, Soneran Martikainen sanoo.

Nykyiset ADSL -modeemit pystyvät yleensä ainakin 24 megabitin vauhtiin. Modeemin hinta ei kerro laitteen tiedonsiirtokyvystä, mutta laatuun se vaikuttaa. Halpa laite on usein käytöstä väsynyt jo kolmen vuoden käytön jälkeen.

- Jos modeemin läpi menee jatkuvasti liikennevirtaa, niin sen sisällä oleva puskuri voi täyttyä. Silloin se täytyy joko vaihtaa uuteen tai reset-nappulasta tyhjentää se puskuri, sanoo Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen.

Raskaammilla sivuilla yhteys tuntuu hitaammalta

DNA:n tuotantojohtaja Antti Jokinen ei puolestaan usko modeemien hyytymiseen olevan mikään laaja ongelma. Tutumpaa on, että laitteet hajoavat kerralla ja kokonaan.

DNA on jakanut asiakkaille modeemeja yhteyden mukana. Monilla on vieläkin jopa kymmenen vuotta vanhoja laitteita. Noin puolet Suomen nettiasiakkaista surffaa ADSL-yhteydellä. Loput käyttävät nettitikkua, kaapeliverkkoa tai kuituyhteyttä.

- Osittain väitän, että liittymän hidastuminen on sellaista illuusiota. Se johtuu siitä, että samat vanhat ja tutut sivustot, niin niissä on paljon enemmän dataa kuin koskaan aikaisemmin. Niissä on paljon videoita eli silloin myös se sivujen latautumien vaatii enemmän aikaa, jos sitä nettiliittymää ei ole nopeuttanut, Jokinen toteaa.

Palveluntarjoajien kova kilpailu mahdollistaa nyt hyvät mahdollisuudet päivittää modeeminsa myös käytännössä maksutta. Usein riittää, kun tekee uuden sopimuksen nopeammasta nettiliittymästä. Joillakin operaattoreilla voi samalla kiinteällä maksulla saada kylkiäisenä paitsi uuden modeemin myös nettitikun matkakäyttöön.