Juicen kosketus näkyy Tampereella yhä

Vuonna 2006 menehtyneen Juice Leskisen muisto elää kaupungissa vielä vahvana. Juankoskella 19.2.1950 syntynyt kynäilijä ja muusikko vietti aikuisuutensa Tampereella.

Juice Leskinen Kuva: YLE

Juice Leskinen oli suomalainen laulaja, lauluntekijä, runoilija ja kirjailija. Parhaiten hänet tunnetaan rockmuusikkona. Leskisen laajaan tuotantoon kuuluu lähes 30 täyspitkää levyä, satoja sanoituksia ja sävellyksiä sekä yli kymmenen kirjaa.

Manserockin moniosaaja

Leskisen vaikutus näkyy Tampereella vielä monin tavoin. Manserockin vaikuttajahahmon mielestä oli tärkeää, että Tampere on opiskelijakaupunki, sillä opiskelijayleisön ennakkoluulottomuus tarjoaa mahdollisuuksia uusille bändeille.

Grand Slam oli Juice Leskisen pitkäikäisin yhtye. Juicen henki on vahvasti mukana myös uudelleen kokoonkasatun Grand Slamin tulevilla keikoilla.

- Millaista on esiintyminen ilman Juicea, se on hyvä kysymys. Itsekin on tullut sitä mietittyä. Ehkä niin, että Juicen henki on vahvasti läsnä. Jokaiseen biisiin liittyy oma tarinansa ja historiansa, pohtii Vesa Sytelä.

Intohimona sanat ja kirjat

Kynämiehenä Juice tunnettiin kirjailijauran lisäksi runoilijana. Hän oli myös intohimoinen lukija, jonka kirjasto siirtyy Tampereen Viola-kodin uuteen rakenteilla olevaan taloon kaupungin keskustaan.

Juicen kirjasto tulee ensisijaisesti Viola-kodin asukkaiden käyttöön, mutta sitä saatetaan vuokrata myös ulkopuolisille.

Muistona omenapuu ja hautapaasi

Jo vakavasti sairas Leskinen istutti omenapuun Tampereella Alexandra Siltasen puistoon. Ensimmäinen taimi katkaistiin, mutta puistoväki istutti tilalle uuden. Nyt tuo omenapuun taimi odottaa kaupungin taimistossa turvassa siltatyömaan valmistumista.

Leskisen hautamuistomerkki Kalevankankaan hautausmaalla on suosittu osa hautausmaakierroksia. Kivinen teos on keuruulaisen taiteilijan Timo Hannusen käsialaa. Kiveen on hakattu ainoastaan Leskisen nimi sekä synnyin- ja kuolinvuosi.