Reuman riita johti ulosmarssiin Heinolassa

Valtuutettu Eero Avén (SDP) jätti kaupunginvaltuuston kokouksen kesken ja marssi ulos maanantai-iltana. Valtuusto käsitteli sotkuista vanhusten hoitotiloista kehkeytynyttä riitaa. Avén puhkui mennessään "talvisodasta", jollaiseksi hän kuvasi konkurssiin menneen Reuman hoitotilojen vuokrauksesta syntynyttä kärhämää.

Teksti-TV Lahti
YLE / Lahti

Vanhusten asuntopalvelujen hankinnasta noussut riita johti Heinolassa hankalaan konfliktiin. Taustalla oli vapaiksi jääneiden Reuman sairaalatilojen "uusiokäyttö".

Valtuustossa koettiin ennennäkemätön välikohtaus kun demarien kaupunginvaltuutettu, tunnettu muusikko, Eero Avén korjasi kesken valtuuston tavaransa ja marssi ovesta ulos.

Avén on kaupungin sosiaali-ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja ja hän loukkaantui siitä, että kaupunginvaltuusto asetti tilapäisen valiokunnan selvittämään sosiaali- ja terveyslautakunnan väitettyjä työskentelysotkuja ja valmistelemaan lautakunnan erottamista.

Avénin tilalle jouduttiin kutsumaan varamies, joka oli istunnon loppuun saakka.

Reuman tilojen vuokraus meni valtuustossa lopulta läpi äänestyksettä, mutta "pohjutustuskeskustelu" kesti pari tuntia.

Varsinkin vasemmistoliiton Matti Seppä tarttui kaikkeen mahdolliseen ja Seppä vaati selvityksiä toisensa perään. Seppä näki, että syrjäisille Reuman tiloille, "joilla ei ole kovin suurta arvoa", haetaan nyt väkisin käyttöä.

Kaupungin maksamalla vuokralla hoituu sairaalatilojen ylläpitokulut, Seppä sanoi ja lisäksi, että konkurssipesän on helpompi nyt myydä tilat kun niissä varma vuokralainen.

90 hoitopaikkaa, jotka Reumalle tulevat, ovat valvottua palveluasumista. Vanhukset joutuvat hakemaan Kelalta asumistuet, mutta myös lääkekulut. Näin Reuman hoitotilat poikkeavat tavanomaisista kunnan hoitopaikoista.

Vanhuksille jää taskurahaa keskimäärin parisataa euroa kuukaudessa. Heinola vuokraa tilat 10 vuodeksi ja maksaa niistä 482 000 euroa vuodessa, mikä ei sisällä arvonlisäveroa.

Heinolan sosiaali- ja terveyslautakunta oli lyhyemmän sopimuksen kannalla.

Lähteet: YLE Lahti