Sahatavaran vienti Egyptiin elpymässä

Alkuvuoden jatkuneet Egyptin levottomuudet ovat suunnanneet suomalaisten sahojen vientiä uusille urille. Kun lastit ovat seisoneet Egyptissä, eikä raha ole liikkunut, sahat ovat vieneet tuotteitaan muun muassa Eurooppaan.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
Kaadettuja mäntytukkeja metsässä.
YLE

Suomalaisten sahojen tuotannosta jopa 14 prosenttia on totutusti laivattu Egyptiin. Levottomuuksien vuoksi sahat ovat joutuneet tekemään muutoksia tuotannossaan ja viennissään, jotta vientitulojen virta pysyisi tasaisena.

Esimerkiksi Junnikkalan saha Kalajoella on laivannut tuotteitaan alkuvuodesta Egyptin sijasta Eurooppaan ja rauhallisempiin Afrikan maihin.

Junnikkalan sahan toimitusjohtaja ja Suomen Sahat ry:n puheenjohtaja Juha Junnikkala arvioi, että levottomuuksista huolimatta Egypti pysyy jatkossakin tärkeänä vientimaana. Nyt poliittinen tilanne näyttää rauhoittuvan.

- Nyt ollaan parempaan suuntaan menossa, kun laivoja puretaan ja pankitkin ovat auenneet. Silti viennin toipuminen ottaa varmaan tämän kevään, toteaa Juha Junnikkala.

Egyptinparrua tehdään edelleen

Metsäliiton Eskolan sahalla Kannuksessa on tehty niin sanottua egyptinparrua kymmeniä vuosia. Tehdaspäällikkö Jan Finnilän mukaan levottomuudet näkyivät hiukan viennissä, mutta tuotantoa Eskolassa on jatkettu normaaliin tapaan. Egyptiin on viety ja viedään edelleen puolet tuotannosta.

Eskolan maamerkki, egyptinparru on pienläpimittaisesta kuusesta ja männystä vesitetty neöikulmainen kartiokas, joka kapenee toisesta päästään.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa