1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arjen löytöretkeilijät

Tuntemattomaan tutustuminen voi olla päivän piristys

Kiusaantunutta pälyilyä hississä, tauotonta ikkunasta tuijottamista linja-autossa... Keskustelun avaaminen tuntemattoman kanssa voi arkisessa tilanteessa tuntua vaikealta, mutta sitäkin kannattaa rohkeasti kokeilla. Ehkä se pelastaa molempien päivän!

Arjen löytöretkeilijät
Arjen löytöretkeilijä Meiju Niskala ja YLE Turun uutistoimittaja Pia Ekholm kohtasivat 11 vuotta sitten.
Arjen löytöretkeilijä Meiju Niskala ja YLE Turun uutistoimittaja Pia Ekholm kohtasivat 11 vuotta sitten.YLE

Arjen löytöretkeilijöitä kannustettiin tällä kertaa tutustumaan tuntemattomaan, ja Meiju Niskalan heittämän haasteen ottivat vastaan mm. Kaarinan Valkeavuoren koulun teatteri-ilmaisun ryhmäläiset.

Oppilaat eivät suin päin lähteneet hieromaan uusia tuttavuuksia, vaan miettivät hieman opettajan kanssa, miten "kommandoiskut" toteutetaan.

Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Maaret Perälä yllättyi myönteisesti oppilaiden innosta.

– Yllätyin siitä ideamäärästä ja oma-aloitteisuudesta! Työharjoitteluviikosta huolimatta he olivat tutustuneet tuntemattomiin kaupoissa, kaduilla ja baareissa, ja jotkut siinä TET-paikassaankin, iloitsee Perälä.

Jotkut olivat keksineet ovelia tutustumiskeinoja. Esimerkiksi Jasmin, Venla ja Janina olivat ujuttautuneet kahden penkillä istuneen ihmisen väliin, jutelleet ensin omia kuulumisiaan, ja yllättäin kysyneet vieraalta, kuinka tämän päivän oli sujunut.

– Sehän on aika häkellyttävä kysymys, kun yht'äkkiä tuntematon tulee kysymään, että miten sun päivä menee! Että ei aina vaan, että ilma on nyt tällainen, vaan suurin piirtein, että oletko onnellinen!

Melkoinen soppa, joskin mukava sellainen, syntyi ruokakaupassa tehdystä keskustelun avauksesta.

– Itse pidin tästä, kun he olivat vihannestiskillä kysyneet joltakin naiselta, että minkänäköinen on parsakaali. Hän oli näyttänyt sen, ja siitä oli kehkeytynyt pitkä keskustelu, ja loppujen lopuksi tämä nainen oli selittänyt heille, miten soppa tehdään! Eiväthän tytöt aikoneet soppaa tehdä, mutta olivat keränneet kärryyn kaiken mitä nainen neuvoi, ja sitten he olivat jostain luikkineet ja vieneet ostokset pois, ettei se nainen vaan näe, naureskelee Perälä.

Ihmiset suhtautuvat tuntemattoman yhteydenottoon tietenkin kovin eri tavoin; toiset ilahtuvat, kun joku tulee juttelemaan, toiset taas katsovat kummeksuen ja pakenevat vähin tilanteesta.

Tutustumispyrinnöistä kannattaa toki pitää tilannetaju mielessä ja seurata toisen reaktioita; jokaisella ihmisellä on oma "reviirinsä", eikä iholle pidä tuppautua.

Kokemuksellisen kaupungin konsultti Meiju Niskala itse tuli Keski-Suomesta Turkuun 1990-luvun loppupuolella, jä häntä varoiteltiin kovin varsinaissuomalaisten varautuneisuudesta.

Meiju kartutti tuttavapiiriään päivystämällä kauppakeskuksen valokuva-automaatin luona ja pyysi ohikulkijoita kanssaan kaverikuvaan.

Kummasti kuvia vaan kertyikin!

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi