Kolesterolikohu tuli väärästä tulkinnasta

Oululaislääkärin mukaan kohu kolesterolista sai alkunsa erään amerikkalaistutkimuksen virheellisestä tulkinnasta. Oululaislääkäri luennoi aiheesta Pohjolan Lääkäripäivillä. Päivien aikana paneudutaan myös muistisairauksiin ja ikäihmisten vapaaravitsemukseen.

terveys
YLE / Kirsi Karppinen

Pohjolan lääkäripäivät kokoaa Ouluun noin tuhat lääkäriä, hammaslääkäriä ja muuta terveydenhuoltohenkilöstöä. Sisätautiopin professori Antero Kesäniemi kertoi maanantain yleisöluennolla, että viime vuoden lopulla ollut kolesterolikohu sai alkunsa erään amerikkalaisen tutkimuksen virheellisestä tulkinnasta. Kyseisessä tutkimuksessa todettiin, että jos osa tyydyttyneestä eli ns. kovasta rasvasta korvataan hiilihydraateilla, tämä ei tuo toivottua positiivista vaikutusta sydänsairauksiin.

Kuitu alentaa kolesterolia

Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä professori Antero Kesäniemi muistuttaa, että hiilihydraateista ei voi puhua yhtenä joukkona. Amerikassa niillä tarkoitetaan yleensä tavallista pastaa, riisiä ja vaaleaa leipää sekä muita nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita. Niitä on pidetty terveydelle epäsuotuisina jo kauan.

Suomessa hiilihydraateilla on perinteisesti tarkoitettu ruisleipää ja muita kokojyvätuotteita sekä kasviksia, hedelmiä ja juureksia, jotka ovat päivittäisessä ruokavaliossa tarpeellisia.

Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta ei ilmennyt, minkälaisista hiilihydraateista siinä oli kyse. Runsaskuituinen ruokavalio laskee kolesterolia.

Rasvaakin tarvitaan

Kesäniemi sanoo, että ihmisen elimistö kykenee tekemään tyydyttyneitä rasvahappoja, mutta ei monityydyttymättömiä eli ns. pehmeitä rasvoja. Niitä on siksi saatava ravinnosta. Tyydyttyneitä rasvahappoja tarvitaan ruoan mukana vain vähän. Kansainvälinen tiedeyhteisö on Kesäniemen mukaan vakaasti sitä mieltä, että tyydyttyneen rasvan korvaaminen monityydyttymättömillä kannattaa. Tämä laskee LDL-kolesterolia ja vähentää sepelvaltimotautikuolemia.

Kolesterolilääkitys on edelleen tarpeen henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitapahtumiin. Lääkityksen hyödyt on osoitettu kiistattomasti jo vuodesta 1994 lähtien lukuisissa hoitotutkimuksissa yli 170 000 potilaalla.

Pohjolan Lääkäripäivät järjestetään 22.-25.2. Oulun Musiikkikeskuksessa.

Lähteet: YLE Oulu