Suomi-Soffan työntekijöillä huoli huomisesta

Suomi-Soffan huonekalutehtaan työntekijät tekevät työtään epätietoisina tulevaisuudesta. Yrityssaneeraushakemuksesta ei ole tullut päätöstä eikä töiden jatkumisesta ei ole vielä varmuutta. Julkisuudessa olleet kirjoitukset ja uutiset ovat painaneet työnteon arvostuksen alas.

Teksti-TV Kainuu
Suomi-Soffan tehdas sijaitsee Kajaanissa.
YLE / Ville Kinnunen

"Suojatyöpaikka, töissä kun muualle ei pääse, työllisyyskurssi sisään ja edellinen ulos..."

Siinä esimerkkejä, joihin Suomi-Soffan huonekalutehtaan työntekijät törmäävät julkisuudessa. Ne myös satuttavat, sanoo kankaanleikkaaja Heli Sonninen.

- Se on aika surullista, että nämä negatiiviset kommentit ja nettikeskustelut sun muut vievät arvostusta tältä meidän tekemältä työltä. Me kotimaiset tekijät teemme todella tätä työtä, että arvostusta tarvittaisiin enemmän.

Pitkiä uria ja moniosaamista

Tehtaalla on 107 työntekijää, joista neljäsosa on ollut työssä 10 vuotta ja muutenkin työsuhteet ovat pääsääntöisesti pitkiä. Pitkiä ovat myös työpäivät ja tehtävät vaativia, toteaa pääluottamusmies Minna Mämmi.

- Minä arvostan kamalasti työkavereitani ja sitä työtä mitä he tekevät. Siitä heidät pitäisi myös palkita, ajatuksillakin.

Sohvan ja sängyn tie valmiiksi asti on pitkä, ja välillä tulee yllätyksiä matkaan. Niinpä tekijätkin ovat valmiita hyppäämään tehtävästä toiseen. Kuusi vuotta tehtaalla työskennelleelle Heli Sonniselle on kertynyt kokemusta monesta tehtävästä.

- Tyynynvalmistuksessa olen ollut ja pääsääntöisesti tässä kankaanleikkuussa. Lisäksi kokemusta on kertynyt nahanleikkuussa, pakkaamossa, joskus jopa verhoilussa. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Moniosaajat helpottavat myös työnjohtoa, yllätykset eivät pysäytä linjaa, sanoo työnjohtaja Satu Tolonen.

- Kun tulee hätätilanne, eli joku on vaikka sairastunut tai lapsi on kipeänä, niin voidaan sitten siirtää ihmisiä eri tehtäviin. Se helpottaa tosi paljon.

Henki työpaikalla on odottava

Epävarmuus tulevaisuudesta painaa työntekijöitä. Vielä ei ole tietoa siitä, jatkuvatko työt tulevaisuudessa. Heli Sonninen kiteyttää omat tuntemuksensa leikkuupöydän äärellä.

- Kyllähän se huolettaa, sillä tämän alan töitä ei näillä korkeuksilla ole todennäköisesti luvassa, jos tämä yritys ei jatku. Sitten pitää keksiä vaan uusia tuulia elämään, jos tämä työ ei jatku.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio