Lautapeli sai lapset innostumaan historiasta

Kenelle Lotat lahjoittivat 5 000 markkaa vuonna 1940? Kuinka paljon Lotta-järjestössä oli jäseniä vuonna 1944? Muun muassa nämä kysymykset esitetään uunituoreessa Nastolan historia -lautapelissä. Pelin avulla innostetaan koululaisia tutustumaan kotiseutunsa historiaan.

lautapelit
Lapset pelaavat Nastola-peliä.
YLE / Miia Lahti

Ensimmäisinä uuden lautapelin maailmaan ovat päässeet Rakokiven koulun viidesluokkalaiset. Kahdesta luokasta kuuluu äänekäs puheensorina ja nopan kopina pulpettien kansilla.

- Tässä on vaikeita ja helppoja kysymyksiä, oppilaat luonnehtivat.

Pelin avulla oppiminen on monen mielestä mukavampaa kuin pelkästään kirjojen lukeminen.

- Historiassa on paljon sellaisia juttuja, jotka kiinnostavat varmaan aika monia, pohtii Neidi Valge.

Viestikapula veteraaneilta nuorille

Lautapelin taustalla on Isänmaan puolesta Nastolassa -kirja. Toimikunnan puheenjohtaja Ilpo Lounento seuraa lasten intoa silminnähden hyvillään.

- Eräs kunnioitettu veteraani totesi meille, että älkää jättäkö viestikapulaa maahan makaamaan. Innostus peliin on hyvä osoitus siitä, että nämäkin asiat kiinnostavat tämän päivän nuoria.

Trivialin ja Afrikan Tähden yhdistelmää muistuttavan lautapelin ovat suunnitelleet rehtorit Ari Misukka ja Reijo Oksanen.

- Lautapelit ovat taas muodissa. Ilmeisesti oppilaat ovat kyllästyneet ruudun äärellä istumiseen, sanoo historiapelin suosiosta yllättynyt Ari Misukka.

Sitten on tietysti vielä selvitettävä vastaukset jutun alussa esitettyihin kysymyksiin. Vuonna 1940 Lotat lahjoittivat 5 000 markkaa hävittäjälentokonerahastoon. Vuonna 1944 Lotta -järjestössä oli 180 000 jäsentä.

Lähteet: YLE Lahti / MIia Lahti