1. yle.fi
  2. Uutiset

Voiko jäätelön ahmiminen aiheuttaa hypotermian?

"Älä ahmi liikaa jäätelöä, ettei tule hypotermia!" Netistä löytyy keskusteluja, joissa pohditaan jäätelön ylenmääräisen syönnin aiheuttavan lopulta ihmiselle hypotermian. Hypotermia tarkoittaa ihmisen ruumiinlämmön laskua ja alilämpöisyyttä, jonka rajana pidetään 35 astetta. Voiko jäätelöä syömällä aiheuttaa itselleen hypotermian?

hypotermia
Jämsässä syödään maatilalla tehtyä jäätelöä.
YLE / Arja Pekkonen

Hypotermia iskee yleensä ulkoisten olosuhteiden vaikutuksesta, jos ihminen esimerkiksi sammuu lumihankeen tai on liian pitkään jääkylmässä vedessä.

Jotkut uskovat, että hypotermian voi aiheuttaa itselleen myös ahmimalla jääpaloja tai jäätelöä. Lääkäri Kai Kangasniemi ei ole samaa mieltä.

- Uskon, että jäätelön syöminen loppuu ennen kuin hypotermia on edennyt niin pitkälle. Hypotermia varsinaisena diagnoosina on niin vakava, että siinä aletaan olla tajuttomuuden rajamailla.

Lääkäri Kangasniemi epäilee jäätelön aiheuttamien oireiden syyksi esimerkiksi kylmäurtikariaa, jossa hengitysteihin syntyy kylmän vaikutuksesta nokkosrokkomaista turvotusta.

- Jäätelön ahmiminen laskee ihmisen ruumiinlämpöä jonkin verran, mutta jätskiä pitäisi syödä poskettomia määriä. Ihmisen massa on syötävän jäätelön määrään nähden niin paljon suurempi.

Äärimmäinen hypotermia on pahimmillaan kuolemaa muistuttava tila. Ihmisen elintoiminnot ovat heikentyneet niin, että sydänfilmissäkään ei näy elonmerkkejä. Hengitys on lähes pysähtynyt eivätkä refleksit toimi.

Pahoin kylmettyneitä ihmisiä on jopa julistettu kuolleeksi hypotermian takia ja virkoaminen on tullut yllätyksenä. Tämän vuoksi nykyään varmuuden vuoksi jatketaankin elvytystä todella pitkään, jos hypotermian mahdollisuus on olemassa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi