Halonen: Tapahtunut selvitettävä kaikessa rauhassa

Presidentti Tarja Halonen pitää tärkeänä, että puolustusvoimissa suhtaudutaan tasapuolisesti kaikkiin vähemmistöihin ja tämä toteutuu myös käytännössä. Presidentti Halonen muistutti tästä Namibian vierailullaan, kun häneltä kysyttiin kantaa tiistaina julkitulleeseen tietoon, että Karjalan prikaatissa palveleva yliluutnantti oli arvioinut epäkunnioittavasti Halosta puolustusvoimien ylipäällikkönä.

Tarja Halonen
Tasavallan presidentti Tarja Halonen kommentoi häneen kohdistunutta arvostelua. Karjalan prikaatin upseeri haukkui presidentti Halosta kommunistiksi.

Presidentin mukaan on tärkeää, että asia selvitetään kaikessa rauhassa.

- Minä olen yli kymmenen vuotta ylipäällikkönä ollut kiinnostunut armeijan sisäisestä hengestä ja yrittänyt selvittää, miten naisten tulo asepalveluun on toiminut, presidentti muistutti.

Halonen sanoi olleensa kiinnostunut siitä, onko armeijassa syrjintää, ovatko ylennykset poliittisesti neutraaleja ja mikä on suhtautuminen seksuaalisiin vähemmistöihin.

- Minulle on vastattu, että tätä ongelmaa ei ole Suomessa. Yliluutnantti onnistui yhdellä lausahduksella, jos tämä pitää paikkansa, horjuttamaan vakaumustani, että sukupuolista syrjintää ei ole, että poliittinen suuntautuminen on neutraalia ja sukupuolisia vähemmistöjä ei syrjitä, presidentti sanoi.

Hänen mukaansa puolustusvoimien kanssa on yhdessä selvitettävä, että teoria ja käytäntö tasapuolisesta kohtelusta toteutuvat olipa kyse varusmiehistä tai vakinaisesta väestä.