Helsinki lieventää lintujen ruokkimiskieltoa

Helsinki aikoo kokeilla kolmen vuoden tauon jälkeen lintujen ruokkimista kantakaupungin alueella. Ruokkimiskielto voidaan jatkossa kumota joissakin puistoissa kokonaan.

Kotimaa
TöyhtötiainenRaine Martikainen

Helsingissä on vuodesta 2006 ollut voimassa terveydensuojelulakiin perustuva lintujenruokintakielto 67 torilla, aukiolla ja puistossa.

Kieltoalueita on melko tiheässä keskustassa, mutta välissä on puistoja, joissa ruokinta on sallittua. Kantakaupungin ulkopuolella on melko vähän ruokintakieltoja.

Kieltoja perusteltiin kolme vuotta sitten puistoissa havaituilla rottahaitoilla. Rottaongelma on sittemmin hellittänyt Helsingissä huomattavasti.

Ympäristölautakunta ehdottaa lisäksi, että ensi talvena otettaisiin käyttöön malliruokintapaikka. Paikka tulisi hoidettavaksi Helsingin seudun lintutieteelliselle yhdistykselle Tringalle, jonka ehdotuksesta lievennys tehtiin.

Kaupunki huomauttaa, että ruokaa tulisi edelleenkin tarjota vain talvisin. Taitamaton ruokinta voi ympäristötarkastaja Raimo Pakarisen mukaan lisätä rottahaittoja ja muuttaa lintujen käyttäytymistä aggressiiviseksi.

Ruokintaan on tarkoitus luovuttaa kaupungin viljaa. Mikäli kokemukset ruokinnasta ovat hyviä, saattaa kaupunki aloittaa ruokinnan useammassakin puistossa

Lähteet: YLE Helsinki