Kärkkäisen poisjäänti muuttaa vaaliasetelmia

Kristillisdemokraattien varkautelaisen kansanedustajan Kari Kärkkäisen vetäytyminen kevään vaaleista muuttaa vaaliasetelmia Pohjois-Savossa. Kärkkäinen sai kevään 2007 vaaleissa yli 5 700 ääntä. Myöskään viime vaaleissa ehdolla ollut, 3200 ääntä kerännyt keskustan Riikka Manner ei ole mukana kevään vaalitaistossa.

Pohjois-Savon vaalipiiri (1907–2013)
Eduskuntatalo
YLE

Kun vaaleista ovat poissa myös Kokoomuksen Jyrki Katainen ja Keskustan Hannakaisa Heikkinen niin iso osa äänistä on jaossa. Katainen, Heikkinen ja Kärkkäinen saivat neljä vuotta sitten yhteensä yli 23 600 ääntä.

Kevät näyttää myös millainen noste on Vasemmistoliiton varkautelaisella Matti Semillä. Rakennusalalla toimiva Semi sai neljä vuotta sitten lähes 3 000 ääntä.

Varkauden seudulla äänistä kamppailee edelleen tiiviisti myös SDP:n Kari Rajamäki. Pitkän linjan konkaripoliitikko sai viimeksi runsaat 7 800 ääntä.

Ääniä tavoittelee myös SDP:n Mia Hahtala. Leppävirtalainen opettaja keräsi neljä vuotta sitten yli 2 200 ääntä.

SDP:n riveistä etenkin varkautelaisten ääniä tavoittelee myös Timo Suhonen. Stora Enson Varkauden tehtaiden varapääluottamusmies on ensikertalainen eduskuntavaaleissa.

Oman lisänsä kevään vaaleihin tuo Kokoomuksen varkeutelainen Jyrki Haapala. Ensi kertaa nyt Pohjois-Savossa ehdolla oleva Haapala jakaa mielipiteitä vahvasti, mutta kerännee ääniä etenkin iäkkäämmiltä äänestäjiltä. Haapala sai syksyn 2008 kuntavaaleissa Varkaudessa lähes 600 ääntä.

Pohjois-Savosta valitaan yhdeksän kansanedustajaa, eli yksi aiempaa vähemmän.

Lähteet: YLE Savo / Jukka Eskanen