Poliittisia vankeja vapaaksi Bahrainissa

Bahrain ryhtyy vapauttamaan poliittisia vankeja ja muita vankeja keskiviikkona. Vapautettavista 23:a on syytetty yrityksistä kaataa maan sunnimuslimijohtoinen monarkia.

Ulkomaat

Shiiaoppositio al-Wefaqiin kuuluvan Ibrahim Mattarin mukaan vapautettavia vankeja on yli sata, joista 21 tavanomaisia rikollisia.

Poliittisten vankien vapauttamista on vaadittu muun muassa viimeviikkoisissa mielenosoituksissa, joissa kuoli muutamia ja satoja loukkaantui. Oppositio on vaatinut muun muassa hallituksen eroamista ja väkivaltaisuuksien tutkimista.

- Mielenosoitusten salliminen ja poliittisten vankien vapauttaminen ovat myönteisiä toimenpiteitä, Mattar kertoi uutistoimisto Reutersille.

Oppositioryhmät ovat odottaneet, että al-Khalifan kuningasperhe hyväksyisi perustuslaillisen monarkian periaatteen.

- Tärkein asia, mitä nyt odotamme, on aloite poliittisesta uudistuksesta. Tähän mennessä he [kuningasperhe] eivät ole luvanneet mitään. Jos he eivät sano sitä, me hukkaamme aikaamme, Mattar sanoo.

Al-Wefag on vaatinut, että Bahrainista tehtäisiin perustuslaillinen monarkia, jossa hallitus valittaisiin vaaleilla. Maassa järjestettiin vuonna 2002 ensimmäiset parlamenttivaalit lähes 30 vuoteen, mutta kuningas nimittää edelleen pääministerin. Bahrainin pääministerinä on ollut vuodesta 1971 lähtien Sheikh Khalifa bin Salman.

Bahrainia hallitseva al-Khalifan perhe kuuluu sunnimuslimeihin ja maan shiialainen enemmistö on tuntenut olevansa sorrettu.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset