1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomen vaalipiiri

NÄKÖKULMA: Sinuhe Siperialainen

Hankasalmen kirkonkylän kaukalo pimentyneessä helmikuun illassa. Pakkasta liki 30 astetta. Kansanjoukon keskellä värjöttelee pitkä hahmo puolittaisissa maalivahdin varusteissa.

Jyri Rantala Kuva: Yle

- Sitten kun olen kulttuuri- ja urheilumininisteri, pidetään kunnon bileet, huomion keskipiste lupaa ja luistelee ränsistyneen kaukalon halki torjumaan kylän lasten läpiajoja 4H-kerhon järjestämässä jääriehassa.

- Kyllä Siperiassakin oli kylmä, Sinuhe Wallinheimo huoahtaa ja muistelee aikojaan Venäjän kiekkoliigassa. Entisestä maalivahdista on tullut keskisuomalainen kultti-ilmiö, josta povataan eduskuntavaaleihin kokoomuksen uutta ääniharavaa. Kykypuolue tarvitsee kipeästi Wallinheimon äänisaalista saadakseen tavoittelemansa kaksi edustajanpaikkaa Keski-Suomesta. Muuten uhkaa jääminen rynnistävien perussuomalaisten jalkoihin.

Wallinheimo lupaa vaalilauseessaan ”torjua politiikan turhamaisuuden”. Muissa puolueissa mutistaan pinnallisuudesta. Urheilupersoonan vaaliohjelma kuulemma pursuaa pelkkiä fraaseja, joille ei ole sisällöllistä katetta. Suosio tuntuu kuitenkin nousevan yhtä jalkaa Jypin kiekkomenestyksen kanssa.

Kokoomus luottaa Keski-Suomessa muutenkin valtakunnan tason julkimoihin. Tarjolla on Wallinheimon lisäksi myös parin vuoden takainen miss Suomi Essi Pöysti. Hän tosin korostaa olevansa ehdolla ”sairaanhoitajana eikä missinä.” Suomen halki minikaivurilla paahtanut yrittäjä Jukka Mutanenkin oli jo listoilla, mutta päätyi perumaan ehdokkuutensa. Kokoomuksen piiritoimistosta vakuutetaan, että koko kolmikolla on äänestäjille runsaasti muutakin annettavaa kuin julkinen kuvansa.

Julkisuudesta tunnettujen vastapainoksi Arkadianmäelle saattaa huhtivaalien jälkeen ilmestyä ennätyksellisen monta edustajaa, joista ei ole kotikontujen ulkopuolella kuultu pihaustakaan. Timo Soinin varjosta eduskuntaa kohti versoo koko joukko maakuntasarjalaisia.

Keski-Suomen ykköspersu on jyväskyläläinen pitkän linjan kaupunginvaltuutettu Kauko ”Kake” Tuupainen, joka vaihtoi jo vuosia sitten demarit perussuomalaisiin. Tuupainen pulahtaa tv-kuvausta varten avantouinnille Laajavuoren Vuorilammella, Matti Nykäsen kotimäen katveessa. Ja Nykänen, hänkin oli aikoinaan SMP:n eduskuntaehdokkaana, vieläpä siinä valtakunnallisessa julkkissarjassa. Julkisuus ei kuitenkaan lennättänyt Mattia eduskuntaan asti. Nyt tuntemattomalla Tuupaisella on mahdollisuus pitempään loikkaan.