Nokialaisperheen tennismatka muuttui painajaiseksi

Nokialaisen Kari Silvolan pelimatka Uuteen-Seelantiin sai ikävän käänteen, kun Christchurchin kaupunkiin iski voimakas maanjäristys. Kari Silvola osallistui senioreiden tenniksen MM-kisoihin ja on kisamatkalla perheineen. Tampereen Radio tavoitti maanjäristyksen runteleman kaupungin jättäneen Silvolan.

maanjäristykset
Ihmiset kävelevät maanjäristyksen vaurioittaman kirkon ohitse.
Ihmiset kävelivät maanjäristyksen vaurioittaman kirkon ohitse Christchurchissa.Pam Johnson / EPA

Kun maanjäristys iski Chirstchurchin kaupunkiin eilen puolilta päivin, Kari Silvola oli pelaamassa jonkin verran keskustan ulkopuolella.

- Maa alkoi hyppiä ja pomppia, ylös ja alas liikkuvaan pelikenttään tuli halkeamia ja halkeamista alkoi suihkuta ruskeaa vettä, eli kyse ei ollut vesijohtovedestä. Ihmiset huusivat ja itkivät ja paikalla vallitsi täysi kaaos, kuvailee tapahtumia Kari Silvola.

Tenniskentillä olleet ihmiset pääsivät romahtelevia rakennuksia pakoon kokoontumalla aukeille nurmikentille.

- Tilanne kentällä oli paljon parempi kuin kaupungissa, jossa samaan aikaan ihmisiä kuoli ja taloja sortui.

Kari Silvolan perhe oli järistyksen aikaan kaupungilla kahvilassa lähellä sortunutta kirkkoa. He pääsivät kahvilasta ulos vahingoittumattomina. Kaupungissa ihmiset siirtyivät omatoimisesti avoimeen puistoon. Viereinen sairaala suljettiin. Kari Silvolan perheenjäsenet kertovat, että apua ei juurikaan ollut tarjolla, toiminta oli hidasta eikä tieto kulkenut.

Pääjäristyksen jälkeen kaupungissa on ollut alle tunnin välein kymmeniä jälkijäristyksiä.

Pelaajat evakuoitiin lomakylään

Kari Silvolan perheen kaikki tavarat jäivät hotelliin, eikä niiden pois hakeminen ole ollut mahdollista. Silvolat pääsivät kuitenkin katon alle, sillä osalla pelaajista oli asunto pahimman järistysalueen ulkopuolella.

Asunnon vuokraemäntä kutsui Silvolat kotiinsa 40 kilometrin päähän kaupungista, jossa perhe pääsi suihkuun ja sai ruokaa.

Tennisturnaukseen osallistuvat evakuoitiin lopulta 160 kilometrin päässä järistyskaupungista sijaitsevaan lomakylään, jossa pitäisi olla turvallista. Myös Silvolat liittyivät heidän joukkoonsa.

- Saimme kyydin vuokraemännän mieheltä, joka halusi itse ajaa meidän turvaan. Pääsimme matkalla käymään kaupassa, josta saimme ostettua perheelle uusia vaatteita, kertoo paikallisten ihmisten avuliaisuutta kiittelevä Silvola.

Tapahtumien keskellä Silvola kiittelee hyvää tuuria sen suhteen, että kukaan omasta ryhmästä ei ollut hotellilla järistyshetkellä. Nyt hotellilla on tavarat, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Pelit tuskin jatkuvat

Päätöstä senioreiden tenniksen MM-turnauksen jatkosta odotellaan keskiviikon aikana. Osa peleistä on pelattu kahdella muulla paikkakunnalla, joissa järistys ei vaikuttanut kisaohjelmaan. Chirstchurchin kaupungissa piti vielä pelata joitain pelejä, mutta niiden toteutumista Kari Silvola epäilee, sillä kaupungista ei ilmeisesti löydy ehjiä kenttiä. Näin ollen joukkuekisa jäi kesken.

Silvolat aikovat jatkaa matkaansa alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti Uudesta-Seelannista kohti Australian Sydneyä.

Lähteet: YLE Tampere