1. yle.fi
  2. Uutiset

Leipäjonot jäivät katukuvaan Joensuussa

Seurakuntien tarjoamalle ruokajakelulle on kova kysyntä Joensuussa. Kauppojen suhtautuminen leipäjonoihin kuitenkin vaihtelee: osa liikkeistä heittää ruoan mieluummin roskiin kuin lahjoittaa ruokajakeluun.

Teksti-TV Pohjois-Karjala
Ihmiset jonottavat ruokajakeluun kirkon edustalla.
YLE / Ari Haimakainen

Leipäjonot ovat jääneet osaksi katukuvaa Joensuussa. Ruokajakelua ylläpitävistä seurakunnista kerrotaan, että asiakkaiden määrä on pysynyt korkeana talouden elpymisestä huolimatta.

- Meillä käy 100—120 asiakasta joka kerta. Ennen taantumaa asiakkaita oli 60—70, arvioi helluntaiseurakunnan diakoni Aila Tiilikka.

Helluntaiseurakunnan ruokajakelun asiakkaina on eläkeläisiä, työttömiä, lapsiperheitä ja opiskelijoita. Jonottajat ovat silminnähden hermostuneita huomatessaan, että paikalla on toimittajia. Kynnys seistä leipäjonossa on edelleen korkea.

- Jotkut soittavat ja pyytävät, että jos me vietäisiin ruokaa, kun he eivät kehtaa tulla. Siihen ei kuitenkaan voida lähteä, koska silloin joutuisimme viemään ruokaa kaikille jotka pyytävät, Tiilikka kertoo.

Mieluummin roskiin kuin ruokajakeluun?

Joensuussa ruokajakelua pitää yllä kolme seurakuntaa: helluntaiseurakunta, vapaaseurakunta ja cityseurakunta. Ruoka saadaan lahjoituksena pienistä K-kaupoista ja leipomoista.

Suuret liikkeet ovat olleet Joensuussa haluttomia lahjoittamaan ruokajakeluun. Esimerkiksi Prisma ja S-Marketit ovat kieltäytyneet lahjoituksista kokonaan, S-ryhmän valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Pilkon Citymarket lahjoittaa vanhenevan ruoan Karjalan Avun kautta Venäjän Karjalaan. Keskustan Citymarketista osa ruoasta menee roskiin.

Helluntaiseurakunnan diakoni Aila Tiilikan on vaikea ymmärtää ajatusta, että osa kaupoista heittää syömäkelpoista ruokaa mieluummin roskiin kuin antaa ihmisille.

- Minusta se tuntuu tosi pahalta, koska on ihmisiä, jotka todella tarvitsevat sitä ruokaa. Työttömät, eläkeläiset, lapsiperheet - olisi tosi tärkeää antaa heille, Tiilikka sanoo.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen

Lue seuraavaksi