Kuntsi aukoo nyt omia uria

Jyväskyläläinen näyttelijä Kunto Ojansivu vaihtoi vuosien jälkeen kiinnityksen Teatteri Eurooppa Neljästä vapaaksi taiteilijaksi. Ensi viikonloppuna nähdään ensi-illassa Kuntsin monologi Kuokkalan kartanon isännästä Julius Johnsonista. Johnson oli liikemies, joka vaikutti voimakkaasti Jyväskylän runsaat sata vuotta liike-elämässä, mutta oli myös merkittävä hyväntekijä.

Kunto Ojansivu, Tuija Melville ja Nenäpäivän ydin: hyvän tekeminen on hauskaa! Kuva: YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela

Kuntsi jätti viime kesän lopulla Teatteri Eurooppa Neljän, jota hän oli myös perustamassa vajaat 20 vuotta sitten. Hyppäys vapaaksi taiteilijaksi on Kuntsin mukaan hieman ristiriitainen juttu.

- Henkisesti minulla on vapauttava olo, mutta kyllä Eurooppa Neljä seuraa perässä edelleenkin ja seuraa varmaan aina. Irtiotto on kyllä tehnyt hyvää: saa etäisyyttä ja näkee asioita uudelta kantilta. Lisäksi pääsen kokeilemaan asioita, joita en olisi pystynyt tekemään jos olisin ollut kiinnityksellä teatteriin.

Ensimmäinen uuden kokeilu Kuntsilla on edessään, kun hän esittää Jyväskylässä Kuokkalan kartanossa monologin Patruunan parhaat vuodet. Esitys kertoo kartanon ensimmäisestä isännästä, Ahvenanmaalla syntyneestä Julius Johnsonista, joka vaikutti runsaat sata vuotta sitten voimakkaasti Jyväskylän seudulla.

Ensi-ilta herättää kauhua ja paineita

Ensi viikonloppuna nähdään ensi-illassa Kuntsin monologi, jossa hän esittää Kuokkalan kartanon isäntää Julius Johnsonia.

- Kauhun sekaisin tuntein odotan lauantaita, toteaa Kuntsi nauraen.

- Aikamoista vääntämistä harjoittelu on ollut. Tekstin suhteen on varmaan haastavin työ, mitä koskaan olen tehnyt. Johnson oli ruotsinkielinen mies, joka puhuu 1800-1900 -luvun vaihteen suomea omalla aksentillaan: ne sanat on ihan väärässä järjestyksessä, vaikeroi Ojansivu.

Johnson oli liikemies, joka kohtasi kovaa vastustusta tullessaan Jyväskylän seudulle. Hän vaikutti muun muassa liike-elämässä: Johnson omisti muun muassa sahat Kuokkalassa ja Kuohulla sekä hän oli mukana myös panimotoiminnassa Jyväskylässä ja Tampereella. Lisäksi hän rakennutti itselleen Kuokkalan kartanon.