Wood Inno johtaa Kouvolaa puuosaamisen kärkeen

Metsäteollisuuden synkät näkymät voidaan vaihtaa kirkkaampiin samalla raaka-aineella. Puusta saa muutakin kuin paperia ja sellua, kun Kouvolaan saadaan puualan osaamiskeskus. Ensimmäinen näkyvä merkki Wood Innon toiminnasta on puukerrostalokilpailu.

Inno (Tv)
Lehtori Pekka Malinen, elinkeinojohtaja Aimo Ahti ja toimialajohtaja Raimo Pelli
Lehtori Pekka Malinen, elinkeinojohtaja Aimo Ahti ja toimialajohtaja Raimo PelliYLE / Eijaleena Martikainen

Elinkeinojohtaja Aimo Ahti tunnustautuu Wood Inno -hankkeen isäksi. Pari vuotta sitten hän ryhtyi keskustelemaan metsäteollisuuden ja puualan muiden osaajien kanssa vaihtoehdoista, kun puunjalostus oli irtisanonut yhä lisää väkeä. Viime kuukausina uusien puualan mahdollisuuksien etsintä on osoittautunut entistä tarpeellisemmaksi.

- Miksi me emme käyttäisi puuraaka-ainetta muuhunkin kuin paperin ja sellun valmistukseen? Heräsi ajatus puukerrostalorakentamisen kilpailusta, ja tulokset siitä kerrotaan jo ensi kuussa. Puukerrostalorakentaminen saa varmasti vauhtia, kun lähitulevaisuudessa laki sallii yli 4-kerroksisten puutalojen rakentamisen. Mutta kerrostalokilpailu ei ollut Wood Innon päätarkoitus.

-Tämä on elinkeinopolitiikkaa, ei pelkkää arkkitehtuuria. Kouvolasta tehdään nyt Suomen puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen keskus, Ahti linjaa.

Sairaalakeskuskin puusta?

Missio hoidetaan kokoamalla yhteen puuosaajien voimat. Ketterin kumppani on ollut Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, joka on jo visioinut puualan täydennyskoulutusta. Se voi alkaa tänä vuonna. Jo nyt Kyamk kouluttaa puutuotteiden suunnittelijoita ja tekijöitä.

- Koulutamme sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun ammattilaisia. Haluamme tuoda esiin materiaalin monipuolisuutta ja kotimaisten puulajien käyttöä, puun ominaisuuksia tuotteissa, lehtori Pekka Malinen kuvailee.

Ammattikorkeakoulu on muokannut puualan osaamisestaan Wood Academy -konseptin, jolle se hakee parhaillaan rahoitusta. Tarkoitus on hakea kansainvälisiä osaajia, joiden kanssa puutuotteita voi ideoida ja kehittää. Myös vuosi sitten käynnistynyt yrityskoulutus kiinnostaa opiskelijoita ja sopii hyvin Wood Innon tarpeisiin.

Kolmikko innostuu kuvailemaan puun uusia mahdollisuuksia, jos ymmärretään se muunakin kuin bulkkituotteena. Toimialajohtaja Raimo Pelli sanoo, että puusta voi rakentaa laiturit, huvimajat ja bussipysäkit. Aimo Ahti ei panisi pahakseen, jos Kouvolan sairaalakeskus rakennettaisiin puusta.

Lisää väkeä tulossa mukaan

Elinkeinojohtaja Ahti on ehtinyt haravoidan yhteistyökumppaneita Suomesta ja ulkomailta. Kiinnostuneita on löytynyt niin Aalto-yliopistosta ja Oulun yliopistosta kuin Ruotsin Växjön Linné-yliopistosta. Keskustelua on käyty myös Sitran ja Tekesin kanssa. Paikallinen ammattiopisto on myös kuvioissa mukana. Entä täkäläinen teollisuus?

- Ei vielä. Tietyt valitukset ovat hidastaneet sen mukaantuloa, Ahti harmittelee.

Ammattikorkeakoululla on käynnissä oma kilpailu Wood Innon nimissä. Euro Modo -muotoilukilpailun suojelijaksi saatiin tasavallan presidentti, ja tulokset nähdään syksyllä. Mutta onko Wood Inno siis kilpailuja, verkostoja ja yhteistyötä, koulutusta, tutkimusta ja kehitystä vai onko se myös paikka?

- Sekä että. On tarkoitus rakentaa Kouvolaan Pilot Factory -laboratorio, aito fyysinen paikka, joka palvelee koulutusta, tutkimusta, tuotekehitystä ja testausta, Aimo Ahti kertoo.

Puutuotekeskusta tarvitaan lukujenkin valossa

Aimo Ahti latelee tiskiin lukuja, joilla voi perustella osaamiskeskuksen perustamista.

- Suomen metsät kasvavat 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, ja siitä käytetään reilu puolet. Saha- ja höylätavaran raaka-aineesta viedään ulkomaille noin puolet. Tanskalaiset tekevät siitä huonekaluja ja myyvät ne meille. Olemme luovuttaneet puun rakentamis- ja huonekalupuolen pois. Suomi putosi puusta 2000-luvulla, kun puukerrostalojen tuotanto tyrehtyi. Nyt voimme ottaa sen takaisin, ja se joka on aktiivinen, ottaa johtajuuden.

Eli Kouvola?

- Näin on ajatus.

Metsäteollisuudesta irtisanotuille tämä saattaa olla kiinnostavaa. Aimo Ahti viittaa asiantuntijalaskelmiin, jotka ennustavat puutuotteiden vaiheilta Kouvolaan tuhatta uutta työpaikkaa lähivuosina.

- Puutuoteala on myös helposti käynnistettävä ala verrattuna esim. bioenergiatuotantoon. Siellä aikajänne on vuosia, investoinnit satoja miljoonia, samoin yhteiskunnan tuki. Puutuoteteollisuudessa aikajänne on muutama vuosi, investoinnit ja tuet kymmenesosa bioenergioateollisuuden vaatimasta.

Aimo Ahti ei näe Wood Innon ideassa aukkoja.

- Katsottiinpa asiaa ilmastopäästöjen, yritystoiminnan kehittämisen, työpaikkojen tai aluepolitiikan kanssalta, kaikkein menestyksekkäin tie olisi panostaa puutuoteteollisuuteen ja puurakentamiseen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/Eijaleena Martikainen