Sairaalapotilaat kärsivät aliravitsemuksesta

Sairaalaruokaan tulee kiinnittää enemmän huomiota, muistuttaa arkkiatri Risto Pelkonen. Pohjolan lääkäripäivillä Oulussa on tänään pohdittu keinoja uusien ravitsemushoitosuositusten täytäntöönpanoon. Tutkimusten mukaan jopa puolet potilaista voivat olla aliravittuja.

Kotimaa
Pohjolan lääkäripäiviä vietetään Oulun musiikkikeskuksessa.YLE Oulu

Syömättä jääneen ruoka-annoksen ravintoarvo on nolla. Sairaus tai lääkkeet vievät ruokahalua, mutta syynä voivat olla myös sairaalaruoat, joiden potilaskohtaiseen versiointiin ei ole varauduttu. Vajaaravitsemus aiheuttaa salakavalasti ongelmia potilaalle - ja sairaalan taloudelle. Paraneminen hidastuu ja kalliiden sairaalapäivien määrä kasvaa.

Oulun yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri Juha Saarnio muistuttaa, että laihduttamisen aika on sitten silloin kun ollaan terveitä ja hyväkuntoisia. Ja laihtuminen tulisi hoitaa liikuntaa lisäämällä ja ravitsemusta järkeistämällä.

- Sairaana ei kannata laihtua vaan syödä vankasti ja energiapitoisesti sekä paljon proteiinia sisältävää ruokaa, Juha Saarnio opastaa.

Tutkimusten mukaan 20 – 50 prosenttia potilaista voi sairastaa aliravittuna, pitkäaikaissairaista yli puolet. Etenkin lapset ja vanhukset voivat saada liian vähän ravintoa.

Ravintoreseptit tärkeämpään rooliin

Uusien ravitsemushoitosuositusten mukaan potilaalle tulisi tarjota runsaasti terveellisiä ruokavaihtoehtoja, lyhyet ruokailuvälit ja miellyttävä ympäristö. Pahimmillaan ruoka tilataan halvimman tarjouksen mukaan ja henkilökunta ehtii vain jakaa annokset sängyn laidalle. Toisinaan potilas jää öisin ravinnotta kellon ympäri.

- Meillä on usein kuvitelma, että tekninen lääkehoito ja kirurginen hoito ovat ne kaikkein tärkeimmät. Silloin helposti unohtuvat perusasiat. Se on tietysti meidän lääkäreiden vika, koska meidänhän pitäisi tästä kokonaishoidosta vastata, arkkiatri Risto Pelkonen arvioi.

Hyvä ruoka, parempi terveys. Rohkeimpien arvioiden mukaan joka kuudennen potilaan pääasialliseksi hoidoksi riittäisi oikea ruokavalio.

- Hyvä ravitsemushoito vähentää ja lyhentää uusia sairaalajaksoja, parantaa terveyttä sekä vähentää kuolleisuutta, ravitsemusterapeutti Eeva Nissinen luettelee.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva