Helsingissä mielenosoitus turkistarhauksen kieltämiseksi

Pari sataa ihmistä kokoontui tänään keskiviikkona Helsingin keskustaan osoittamaan mieltä turkistarhausta vastaan. Eläin- ja ympäristöjärjestöjen järjestämässä mielenosoituksessa vaadittiin tarhauksen kieltämistä lailla.

Kotimaa
Mielenosoittajia plakaateineen Eduskuntatalon rappusilla.
Eduskuntatalolla vaadittiin tarhauksen kieltämistä lailla.

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen tiedottajan Anne Niemisen mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 200 ihmistä.

- Taloudellista voitontavoittelua ja eläinten hyvinvointia ei voi yhdistää, Nieminen tiivisti mielenosoittajien viestin YLE Uutisille kulkueen keskeltä.

Mielenosoittajat aloittivat marssinsa Aleksis Kiven patsaalta iltapäivällä kello kolme. Kulkueen reitti jatkui eduskuntatalolle, jossa luvassa oli puheita.

Turkistarhaus on noussut jälleen kuumaksi puheenaiheeksi, sillä viime viikolla Oikeutta Eläimille -järjestö julkaisi turkistarhoilla otettuja kuvia, joissa näkyy tulehduksista kärsiviä turkiseläimiä.

"Parempi jatkaa valvotuissa olosuhteissa"

Toistaiseksi päättäjät ovat olleet haluttomia kieltämään turkistarhausta. Marraskuussa eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) piti ajatusta epärealistisena.

- Niin kauan, kun kysyntää riittää, ei kannata laittaa päätä pensaaseen. Emme pysty valvomaan, mitä muissa maanosissa tapahtuu, joten on parempi jatkaa tuotantoa hyvin valvotuissa olosuhteissa, Leppä kommentoi marraskuussa.

Kaksi viikkoa sitten Turkiseläinten Kasvattajain Liitto kertoi siirtyvänsä itse kehittämästään laadunvalvonnasta puolueettomaan kansainväliseen ISO-laatujärjestelmään. Noin 60 prosenttia nahoista tulee etujärjestön laatujärjestelmässä mukana olevilta tarhoilta.

Suomi on ensimmäinen maa, jossa ISO-laatujärjestelmä otetaan käyttöön turkiseläinten kasvatuksen- ja tuotannon valvonnassa.

Eduskuntapuolueista vihreät on esittänyt, että turkistarhauksesta luopuminen kirjattaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan.

Lähteet: YLE Uutiset