1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Christchurchin kadonneiden selviytymisestä ei juuri toivoa

Uuden-Seelannin poliisi kertoo toivon hiipuvan Christchurchin maanjäristyksessä kadonneiden suhteen. Myös pääministeri John Key sanoo, että eloonjääneiden löytymiseksi vaaditaan ihme. Rakennusten sortumisten jäljiltä on edelleen kateissa kolmisensataa ihmistä. Uuteen-Seelantiin on julistettu kansallinen hätätila.

Pelastustyöntekijät ja sivulliset tarkastelevat järistyksen tuhoamaa rakennusta.

- Emme voi luopua toivosta, mutta meidän on oltava realistisia, sanoo pääministeri Key.

Tiistain vastaisena yönä sattuneen maanjäristyksen uhriluku on noussut yli 90 ihmiseen. Järistyksen keskipisteen Christchurchin pormestarin Bob Parkerin mukaan kadonneita on yhä yli 300. Viidenkymmenen arvioidaan olevan loukussa tai hautautuneina CTV-televisiokanavan sortuneessa päämajassa.

Christchurchin kaupunkiin on julistettu hätätilan lisäksi myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, sillä rakennusten pelätään sortuvan jälkijäristysten takia. Cliffin mukaan kaikki, jotka liikkuvat kello 18.30 jälkeen keskikaupungin eristetyllä alueella, pidätetään.

Raunioista on pelastettu yli sata loukkuun jäänyttä. Pelastajien on täytynyt tehdä amputaatioita saadakseen ihmisiä ulos raunioista.

Lähes kaikki suomalaiset tavoitettu

Christchurchissa oleva suomalainen sairaanhoitaja Matleena Flinkkilä kuvailee oloja poikkeuksellisiksi.

- Tämä on aika aavekaupunki tällä hetkellä. Liikennettä ei ole todellakaan hirveästi. Poliisi ja armeija vartioivat keskustan aluetta eikä sinne edes pääse.

- Kun aamulla menin sairaalaan, siellä oli tiesulkuja ja henkilöllisyystodistus piti esittää, että pääsi läpi sairaalaan töihin, Flinkkilä kertoi YLEn Aamu-tv:n puhelinhaastattelussa.

Ulkoministeriö on tavoittanut yhtä lukuun ottamatta sen tiedossa Uudessa-Seelannissa olevat suomalaiset.

Ministeriön mukaan sillä ei ole kyseisen suomalaisen numeroa eikä ole tietoa, oliko hän järistysalueella maanjäristyksen sattuessa. Kukaan ei ole myöskään kysellyt ministeriöstä hänen peräänsä.

Ulkoministeriön listalla on 120 suomalaista.