Vatsapöpöt ovat jyllänneet jo pitkään

Terveyskeskusten vastaanotoilla on tänä talvena käynyt tavallista enemmän vatsaoireisia potilaita. Lisäksi vuodeosastoilla on jyllännyt norovirus. Asiantuntijat suosittavat lämpimästi käsien saippuapesua. Käsidesi on myös hyvä lisä.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
Terveyskeskuksen vuodeosastoilla on ahdasta.
YLE / Kalle Niskala

Päivystävä sairaanhoitaja Anneli Huhtala Toholammin terveyskeskuksesta summaa, että vatsataudit ovat kiusanneet potilaita yllättävän pitkään, monta viikkoa. Vatsaoireiset ihmiset ovat herkästi tulleet vastaanotolle hakemaan sairaslomalappua, voidakseen sairastaa kotona.

Vatsatauti on hankala taltutettava, sillä se voi tarttua jo ennen kunnon oireilua. Sairastumista vastaan voi yrittää sinnitellä ahkeralla käsienpesulla, jossa käytetään saippuaa. Asiantuntijat suosittelevat myös käsidesin käyttöä.

Norovirusta vastaan on taisteltu vuodeosastoilla Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Kokkolassa myös päiväkodeissa on tavattu tätä virusta.

Bakteerit ärhäköinä

Kokkolan terveyskeskusvastaanotoilla on ollut viime viikkoina tavallista enemmän ruuhkaa.

Vatsatautien lisäksi potilaita ovat kiusanneet bakeeritartunnat, muun muassa nielutulehdus. Ylähengitystieinfektiot ovat aiheuttaneet jopa keuhkokuumetta. Tapauskohtaisesti vaivoja on hoidettu antibiootein.

Sen sijaan sikainfluenssa- ja influenssarintamalla on ollut hiljaista. Pelkästään epäilyjäkin on ollut vähän.

Potilaita ovat lisäksi vaivanneet sitkeät flunssat, joissa nuhan ja yskän lisäksi oireina ovat olleet kuume ja päänsärky.

Mykoplasmaepäilyistä epidemia

Pietarsaaressa päivystyksen ruuhkat ajoittuivat viime vuoden lopulle. Nyt vastaanotoilla on rauhallisempaa. Potilaita on vaivannut vatsaoireiden lisäksi sitkeä yskä.

Ylilääkäri Matti Antilan mukaan vuodenvaihteessa yskäpotilaiden keskuudessa kärsittiin melkein jopa hysteriasta, kun muutamalla potilaalla tavattiin mykoplasma-nimistä, yskää aiheuttavaa bakteeria.

- Kun jonkun naapurilla oli todettu mykoplasma, niin sitten yskäpotilas herkästi epäili, että hänelläkin oli kyseinen tauti. Siinä on ollut pikkuisen ongelmaa, että haluttiin liikaa laboratoriokokeita, jotka eivät kuitenkaan sano niin kauhean paljon.

Laboratoriokokeet taudin toteamiseksi ovat melko tehottomia, koska vastaus saadaan niin myöhään, että antibioottihoito ei enää tepsi.

Ylilääkäri Antilan mukaan mykoplasma talttuu ilman hoitoakin. Silti bakteeri voi aiheuttaa todella pitkäkestoisen yskän, joka paranee vain ajan kanssa. Vaikka antibioottihoito aloitettaisiin ajoissakin, yskä ei silti välttämättä helpottaisi.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa