Hikka tulee helposti, mutta häipyy vaikeasti

Hikka on harmillinen vaiva, jota ei helpolla nitistetä. Moni uskoo, että hengityksen pidättäminen, pelästyttäminen, veden juominen pää alaspäin tai muut kotikonstit auttavat vaivaan. Tieteelliset tutkimukset eivät kuitenkaan näitä keinoja tue. Hikan välttämiseksi lääkäriltä kuitenkin löytyy neuvoja.

Hikkaa voi häätää esimerkiksi taivuttamalla päätä alaspäin ja juomalla vettä lasin ulkolaidalta. Kuva: YLE / Päivi Meritähti

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Harri Reunanen Porin Mehiläisestä kertoo, että erilaiset ruoka-aineet saattavat olla hikan syntymisen taustalla.

- Se on sellaista mututuntumaa, mutta hikan voi periaatteessa laukaista joku ruokatorveen tai mahalaukkuun kohdistuva ärsytys, esimerkiksi joku ruoka-aine joka aiheuttaa närästystä. Hiilihappoiset juomat, alkoholi ja kuuman tai kylmän ruuan nauttiminen voi aiheuttaa hikkaa. Myös syömistapa voi toimia syynä siinä mielessä, jos liian nopea syöminen aiheuttaa ärsytystä.

Herkkänä hikkaan

Toisille hikka tulee herkemmin kuin toisille. Reunasen mukaan tilanne on sama muidenkin refleksintapaisten ilmiöiden kanssa.

- Meillä on erilainen herkkyys asioihin, esimerkiksi aivastukseen ja yskään. Jos on sen tyyppinen autonominen hermosto taustalla, joka voi helpommin laukaista oireet niin kyllä siinä varmaan on yksilöllisiä eroja huomattavasti.

Happi loppuu, hikattaa

Hikan aiheuttajaa on vaikea määrittää. Reunanen uskoo syyn olevan ärsytyksessä, mutta fyysisesti hikka liittyy kuitenkin pallean toimintaan.

- Hikka johtuu siitä, että pallealihas supistuu äkillisesti ja tekee nopean sisäänhengityksen. Samaan aikaan kurkunpää sulkeutuu, eli ilmaa ei mene keuhkoihin vaikka pallea supistuu ja on vetämässä palkeen tavoin ilmaa sisälle.

Reunanen ei muista koska olisi itse hikannut viimeksi.

- Sanoisin, että siitä on varmaan vuosia aikaa. Sanotaan, että onneksi. Aika ikävä oire sekin on vaikka sinällään harmiton ja toisaalta joissain tilanteissa vähän huvittavakin.