1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesipiippu

Höyrystä hönkii helpotus

Käheyttä, tukkoisuutta tai yskää voi lievittää yksinkertaisella vesipiipulla. Sen toiminta-ajatus on simppeli, mutta apua voi saada niin astmaatikko, puhetyöläinen kuin pitkittyneestä flunssasta kärsivä. Varsinaisen vaivan hoitoa piippu ei toki korvaa.

vesipiippu
YLE / Raila Paavola

Aiemmat sukupolvet kurlasivat tai huuhtelivat nenän merivedellä, joten uudesta keksinnöstä sinänsä ei ole kyse.

- Meiltä ehkä puuttuu sukupolvelta toiselle siirtyvä perimätieto. Mukava että sitä herätellään tällaisilla keksinnöillä, sanoo farmaseutti Annika Savonen.

Parikymmensenttinen vesipiippu on yksinkertainen, muovinen apuväline, joka kostuttaa hengitystä. Piipun on tarkoitus poistaa keuhkoista limaa ja auttaa värekarvojen toimintaa. Suolaliuos tai vesi tehostaa vaikutusta.

- Sitä voidaan käyttää suoraan hengitykseen tai lämmittää, jolloin vesi höyrystyy tehokkaammin ja kosteuttaa nielua ja kurkkua.

Sisäänhengitys tapahtuu vesipiipun kautta ja uloshengitys nenän kautta.

Hoidon tueksi, ei korvaajaksi

Piippua voi käyttää yskänhoidon lisänä, mutta syy yskään pitää toki selvittää, muistuttaa farmaseutti. Puhetyöläiselle vesipiippu on oiva väline, samoin allergikot hyötyvät siitä esimerkiksi siitepölyaikana.

- Astmaatikko ei tietenkään saa korvata hoitoa tällä, mutta hoidon tukena sitä voi käyttää, korostaa Annika Savonen.

Piippu on helppohoitoinen: se tyhjennetään, huuhdellaan vedellä ja annetaan kuivua. Kokonsa puolesta se mahtuu kulkemaan vaikka rintataskussa tai käsilaukussa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi