1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sampo-Rosenlew

Arabilevottomuudet eivät hillitse kaupantekoa

Arabimaiden myllerrykset ovat rajoittaneet kaupantekoa alueella vain vähän. Tätä mieltä on Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jali Prihti, joka on toiveikas uusien kauppojen suhteen. Hän uskoo ratkaisujen syntyvän vielä maaliskuun aikana.

Kuva: YLE

Leikkuupuimureita Porissa valmistava Sampo-Rosenlew on neuvotellut tiiviisti kaupoista Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään. Toimitusjohtaja Jali Prihti luonnehtii kauppoja merkittäviksi.

- Ruokatuotannon turvaaminen on lähtenyt alueella voimakkaasti liikkeelle. Siellä tullaan investoimaan isojakin rahasummia sille sektorille ja haluamme ehdottomasti ottaa siitä oman osamme pois.

Prihti kertoo, että arabimaat ovat ilmoittaneet investoivansa maataloussektorille seuraavan viiden vuoden aikana 65 miljardia dollaria. Hänen mukaansa levottomuudet ovat lähinnä siirtäneet aikatauluja, mutta kaupantekoon niillä ei ole ollut suurta vaikutusta. Yksittäisiä kauppoja on peruuntunut, mutta ne eivät kaada suunnitelmia.

- Olemme ottaneet strategiaksi, että täytyy olla riittävän monta iso matoa vesissä, että jos joku sakkaa niin toista aletaan sitten nostamaan ylös.

Prihti sanoo, että kaupanteossa ei ole syytä lähteä leikkimään turvallisuusasioilla. Hän on joutunut perumaan yhden neuvottelumatkan viimeisten kuukausien aikana ja uskoo kaupanteon sujumiseen jatkossakin.