1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenpainemittarit

Kun naapurit saivat nimet, alkoi vanhempikin väki viihtyä

Mankelihuoneesta saa kahvihuoneen, pesutuvasta kampaamon ja saunaosastosta jalkahoitolan, näin ainakin Hämeenlinnan Katisissa. Väki kehitti itselleen ilman avustuksia tai erillisiä viskaaleja myös esimerkiksi kalakerhon, säännölliset hierojakäynnit, verenpaineen mittauspisteen, oman kirjaston ja kuntosalin. Kaiken lisäksi on hauskaa, eikä ole pakko mitään.

verenpainemittarit
Marjatta Tuomisto
Marjatta Tuomisto kertoo, että asukkailla on oma venekin, jolla voi lähteä esimerkiksi kalaan läheiselle järvelle.YLE / Mari Siltanen

Vireä senioritoiminta sai alkunsa siitä, kun naisten saunavuorolla keskusteltiin mitä voisi tehdä, jotta voisi asua pidempään kotona. Vaadittiin kuitenkin kaksi vuotta ja yhden rouvan puolihuolimaton toteamus, että toiminta todenteolla käynnistyi.

- Yksi leskeksi jäänyt rouva alkoi puhua, että pitäisiköhän täältä muuttaa pois, kun hän on nyt niin yksin, niin se oli viimeinen pisara, sanoo asukasyhdistyksen yhdyshenkilö Marjatta Tuomisto.

Mitään ei tehdä väkisin, vaan ne joita kiinnostaa ja haluttaa tehdä jotain, he sen tekevät.

- Ei tarvitse selittää, että mä en nyt kerkiä, tai jaksa, tai menen nyt muualle, tai ei huvita. Tulee kuka tulee.

Kävelyporukka lähtee kävelyille yhdeltätoista ja kävelemään lähtee juuri se porukka, joka sattuu yhdeltätoista olemaan paikalla.

- Ei voi ketään kotoaan väkisin raastaa, eikä siinä ole mitään mieltäkään. Sen pitää olla kivaa.

Yhteisöllistä, mutta yksityisyydellä

Kenenkään kodissa ei kokoonnuta, sillä kaikkien yksityisyys on oman oven sisäpuolella. Yhdessäolo ei ole vaan tekemistä, vaan toisista välittämistä.

- Me ollaan yhdessä, me ollaan me.

Suomalaisia on syytetty siitä, ettemme ota kontaktia naapuriin, vaan luikimme rappukäytävissä. Katisissakin oli niin, muttei enää.

- Meidän talossa ihmiset ovat saaneet nimet. He olivat ennen punahattuisia naisia, verkkareissa kulkevia miehiä, pitkiä miehiä ja lyhyitä naisia ja nyt kaikilla on nimet.

Yhteisö tuo myös turvaa, sillä jos on paha olla, ei jää yksin.

- Kun ihminen tuntee olevansa tärkeä omassa yhteisössä, niin totta kai se lisää terveyttä. Ei tunnu omat kolotukset, eikä niitä tule niin seurattua. Jos on yksistään vaan ja siellä istuu, kaikki päänsäryt ja reumatismikolotukset ovat kovia juttuja.

Kun itse tekee ensin, tulee yhteiskunta vastaan. Katisten väki on saanut toimintaa avustustakin.

- Sanoisin että meillä kyllä, miten se nyt sanotaan, saletisti natsaa.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi