1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Waters rantautuu Etelä-Afrikasta Kuopioon

Etelä-Afrikasta alkunsa saanut, ilmastonmuutosta käsittelevä taidenäyttely aukeaa perjantaina Kuopion taidemuseossa. Waters- eli Vesiä-näyttely kokoaa yhteen kolme pohjoissavolaista ja kolme eteläafrikkalaista taitelijaa.

kulttuuri
Jaana Partanen: Oikea prinsessa, 2007-2011.
Jaana Partanen: Oikea prinsessa, 2007-2011.Jaana Partanen

Kuopiolaiset Kristiina Korpela ja Jaana Partanen sekä varkautelainen Leena Mäki-Patola ovat kaikki käsitelleet vesiteemaa jo aikaisemmassa tuotannossaan. Etelä-Afrikasta näytillä on Jill Trapplerin, Eunice Geustynin ja Witty Nyiden töitä.

Esillä on muun muassa videoita, installaatioita ja grafiikkaa. Kristiina Korpela kertoo, että yksi näyttelyn kantavia ajatuksia on etelän ja pohjoisen kohtaaminen.

- Näkökulmia on monia. Veden saamisessa on suuri epätasa-arvo. Etelä-Afrikassa puhtaan veden saaminen on yhä ongelma. Etelä-Afrikassa yhä usein naiset kantavat veden, se on naisen työ kantaa vettä.

Ilmastonmuutos on teoksissa iso teema, mutta ei tärkein. Taiteilijat kuvaavat vesiteemaa lyyrisesti, kuinka vesi on hyvää tekevä elementti, ja kuinka veden voi kokea kaikilla aisteilla. Vesi liittyy myös esimerkiksi aavikoitumiseen ja Itämeren tilaan, Korpela kertoo.

Waters oli ensi kertaa näytillä Kapkaupungissa AVA-galleriassa viime keväänä, sitten se nähtiin Durbanissa ja Johannesburgissa. Kuopion jälkeen näyttely rakennetaan vielä Helsinkiin ja Rovaniemelle.

Waters - Vesiä - Amanzi -näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa 15. toukokuuta saakka.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi