Sukupuolitaudit yleistyvät jälleen

Jo puolet vuosittaisista noin 30 000 tartunnasta saadaan suojaamattomasta seksistä kotimaassa. Tartuntoja saadaan kaikissa ikä- ja sosiaaliluokissa teini-ikäisistä eläkäläisiin.

Teksti-TV Oulu
Hiv-tartunnan testausta.
YLE

Pohjolan lääkäripäivillä Oulussa on tänään varoiteltu myös Kauko-Idässä tarttuvasta lääkeresistentistä tippurista. Kannan muunnosten takia Suomessa tippuria hoidetaan nykyisin tabletin sijaan pistoshoidoilla, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Kesällä julkaistu käypähoitosuositus patistelee hoitohenkilöstöä aloitteellisuuteen potilaiden testauksissa, sillä sukupuolitauti voi myös olla lähes oireeton.

- Toivottavasti missään ei enää torjuta testejä rahan säästämiseksi. Yhdenkin HIV-potilaan aiheuttamat uudet sairastumiset tulevat maksamaan miljoonia, muistuttaa Eija Hiltunen-Back.

Hän korostaa, että suojautuminen tartunnoilta on testeihin tuloa tärkeämpää.

- Kondomi ei suojaa suuseksissä saaduilta, eikä kondomin peittämän ulkopuolisilta tartunnoilta. Ulkomaanmatkalaisten kannattaa testata kaikki sukupuolitaudit suojaamattoman seksin jäljiltä.

Tippuri leviää Etelä-Suomen nuorisossa

Useimmat epidemiat havaitaan ensin Etelä-Suomessa. Syynä tähän voivat olla suuren väestömäärän lisäksi hyvät matkailumahdollisuudet.

Viiden vuoden takainen kuppaepidemia miestenvälisissä seksisuhteissa on siirtynyt pääkaupunkiseudulta Turkuun ja Tampereelle.

Parhaillaan etenkin Etelä-Suomessa yleistyy nuorten tyttöjen ja poikien oireeton tippuri. Epidemia leviää, sillä joillakin potilailla on ollut kymmenenkin sukupuolisuhdetta vuoden aikana, kertoo Eija Hiltunen Back.

- Virtsanäyte paljastaisi taudin helposti. Pienimmästäkin alavatsaoireesta kannattaisi testata myös klamydia, suosittelee Eija Hiltunen-Back.

Klamydia on yleisin sukupuolitaudeista, tapauksia todetaan noin 13 000 vuodessa. Se aiheuttaa pitkittyessään mm. lapsettomuutta. Kuppaa ja HIV:iä tavataan parillasadalla potilaalla vuodessa.

Tippuritartunnat vähenivät muutama vuosi sitten pariin sataan, mutta nykyisin todetaan kaksi- ja puolisataa tartuntaa vuodessa.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva