Influenssaa runsaasti Kajaanissa

Kajaanin terveyskeskuksen puhelimet ovat tukkeutuneet influenssapotilaiden soitoista. Kyse on todennäköisesti tavallisesta kausi-influenssasta. THL on arvioinut sikainfluenssaepidemian olevan jo laantumassa ja tässä Kajaanin epidemiassa on kyseessä toinen virus.

Teksti-TV Kainuu
Mies niistää
Arja Lento / Yle

Influenssan tyypillisiä oireita ovat vilunväristykset, kuume, kurkkukipu, päänsärky, yskä ja jäsensäryt. Kuume on useinkin voimakasta ja se saattaa aikuisellakin jatkua useita päiviä. Kyseessä on viruksen aiheuttama tauti, eivätkä antibioottikuurit vaikuta influenssan taudinkulkuun. Kuume ja kurkkukipu yleensä rauhoittuvat ensin, nuha ja yskä hiljalleen. Kahden viikon sisällä kaikki oireet ovat rauhoittuneet.

Viruksiin ei ole tehokkaita lääkkeitä, joten sairaanhoitajilla ja lääkäreillä ei ole tavalliseen influenssan hoitoon paljonkaan tarjottavana. Tautia voi hyvin hoitaa kotona. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteen saamisesta. Kuumeeseen ja särkyyn voi ottaa parasetamolia tai tavallisia tulehduskipulääkkeitä muistaen mahdolliset käytön esteet. Kuumelääkitys parantaa useinkin vointia, mutta ei lyhennä sairastamisaikaa.

Tarvittaessa on lähdettävä vastaanotolle

Terveydenhuollon palveluja tarvitaan, kun epäillään jälkitauteja. Lapsilla jälkitautina tavallisia ovat korvatulehdukset ja keuhkokuumeet, aikuisilla puolestaan keuhkoputken tulehdukset ja keuhkokuumeet. Aina tulee seurata influenssapotilaan yleisvoinnin kehittymistä. Jos kuumeilija menee voimattomaksi, sekavaksi tai ei pysty enää suun kautta ottamaan nesteitä, silloin on syytä tulla päivystykseen. Perussairaudet, esimerkiksi diabetes ja astma saattavat vaatia lääkitysmuutoksia influenssatulehduksen aikana.

Kainuun maakunta -kuntayhtymästä toivotaan, että päivystykseen ei lähdettäisi heti ensioireiden ilmaantuessa, vaan alkuvaiheessa influenssatapauksia hoidettaisiin kotona yllä mainittujen ohjeiden mukaisesti. Tällä turvataan jälkitautiepäilyjen ja muiden päivystyspotilaiden hoito.