1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaiset yhä nousussa, SDP putoaa

Perussuomalaisten hurja gallup-nousu jatkuu. YLE Uutisten Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatusarvion mukaan perussuomalaisia kannatti helmikuussa 16,9 prosenttia vastaajista. Pääoppositiopuolue SDP:n kannatus on kuukaudessa laskenut peräti 1,4 prosenttiyksikköä.

Vaalit 2011
Puoluekannatusarviot.
Yle uutisgrafiikka
Puoluekannatusarviot.
Sosiaalidemokraattien kannatus on pudonnut alemmaksi kuin kertaakaan aiemmin YLEn kyselyissä. Sen sijaan perussuomalaisten gallup-kannatus pysyy korkealla.

Perussuomalaisten kannatus nousi tammikuun huippuluvuista vielä 0,3 prosenttiyksikköä. Oppositiopuolueen nousu ei siis vielä ole taittunut, vaikka kilpailijat sitä ovat jo povanneet.

Suurimman puolueen asemaa pitää edelleen hallituspuolue kokoomus, jonka kannatus nousi viime kuusta puolella prosenttiyksiköllä. Kokoomusta kannattaa nyt 20,9 prosenttia vastaajista.

Myös päähallituspuolue keskustan kannatus on hieman parantunut viime kuusta. Keskustaa kannattaa nyt 18,9 prosenttia vastaajista. Nousua tammikuusta on kertynyt 0,4 prosenttiyksikköä.

Pääoppositiopuolue SDP:n kannatus sen sijaan on jatkanut laskuaan. SDP:tä kannatti helmikuussa 17,5 prosenttia vastaajista, mikä on alhaisin lukema puolueelle YLE Uutisten mittauksessa vuodesta 2006 alkaen.

SDP:n kannatuksen laskun syytä on vaikea arvioida. Ehkäpä puolueen kannatuksen jatkuva lasku vaikuttaa jo sekin kannatukseen itseään vahvistavalla tavalla.

Lisäksi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on pärjännyt heikosti puolueiden puheenjohtajista tehdyissä pääministerigallupeissa.

Hallituksessa istuvien vihreiden kannatus on niin ikään laskenut 0,7 prosenttiyksikköä tammikuusta. Helmikuun luku vihreille on nyt 8,5 prosenttia.

Yhtä alhaista kannatusta ei ole vihreille mitattu YLE Uutisten teettämissä kannatusarvioissa. Kannatus on itse asiassa nyt sama kuin vihreiden eduskuntavaalitulos vuonna 2007.

Vasemmistoliiton kannatus on lähes entisellään: nousua tammikuusta kertyi 0,1 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliittoa kannatti helmikuussa 7,3 prosenttia vastaajista.

Kristillisdemokraattien kannatus on hieman noussut tammikuusta. Helmikuussa puoluetta kannatti 4,2 prosenttia vastaajista, nousua 0,4 prosenttiyksikköä.

Myös hallituspuolue RKP:n kannatus on likimain ennallaan. Kannatus laski tammikuusta 0,2 prosenttiyksikköä. Puoluetta kannatti helmikuussa 3,9 prosenttia vastaajista.

Vaalien lähestyessä myös vaihtoehto ’muut’ on hieman lisännyt suosiotaan. Muita kuin eduskuntapuolueita kannatti helmikuussa 1,9 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimus haastatteli puhelimitse 2 901 suomalaista 1.-23.2.2011 välisenä aikana. Puoluekantansa ilmoitti 1 970 henkilöä eli 67,9 prosenttia vastaajista. Aiemmissa mittauksissa kantansa on ilmoittanut noin 71 prosenttia vastaajista.

Kannatusarvion virhemarginaalit ovat suurimpien puolueiden osalta noin 1,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toteutus ja tarkat tulokset (pdf-tiedosto)

Lähteet: YLE Uutiset / Tytti Sulander

Lue seuraavaksi