Itämerellä jättijäät

Jääpeitteen laajuus Itämerellä on kasvanut suurimmaksi sitten kevään 1987. Peitteen odotetaan laajenevan edelleen. Säiden lämmetessä lähiviikkoina rannikkoa odottaa paha ahtojääongelma. Selkämerellä on jopa 20 metrin ahtojäävalleja.

Kotimaa
Laiva Itämerellä.
Yle

Ilmatieteen laitoksen maanantaisen mittauksen mukaan Itämeren jääpeitteen laajuus oli ennätysluokkaa: 266 000 neliökilometriä.

- Viimeksi vuonna 1987 on ollut näin laaja jääpeite. Tilastotermein voidaan puhua, että tilanne on harvinainen, Ylen meteorologi Toni Hellinen luonnehtii jääpeitettä.

Merentutkimusalus Aranda lähti jääntutkimusmatkalle tiistaina. Matkanjohtaja, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Jari Haapala kertoi jäätilanteesta puhelimitse juuri, kun alus oli jättänyt Saaristomeren taakseen ja oli Selkämerellä matkalla kohti Merenkurkkua.

- Jäätä on ollut aika paljon, kaikkea sentistä 20 metriin. Kaikkein suurimmat paksuudet ovat siinä, kun jäät ajautuvat päällekkäin ja mouodostavat ahtojäävalleja, Haapala kertoi.

Ja kun kevättuulet ja lauhtuva ilma pistävät jäät liikkelle, päätyvät ne jonnekin.

- Suomenlahti on jo kokonaan jäässä pohjoiselle Itämerelle asti, ja koska jonnekin niiden jäiden pitää ajautua, siellä tulee kyllä olemaan hankaluuksia, Haapala arvioi.

Hellisen mukaan ahtojäät saattavat olla Suomen rannikolla hyvinkin pian, sillä luvassa on voimakkaita tuulia.

- Jo lähipäivinä tuuli alkaa voimistua ja viikonlopun aikana on luvassa voimakkaita tuulia, jolloin myös jääpeite voi lähteä hajoamaan, Hellinen ennustaa.

Lähteet: YLE Uutiset