1. yle.fi
  2. Uutiset

Eetu ja Konna on lämminhenkinen, mutta kuvakirjamainen

Pidetään huolta toisistamme ja sammakoista, kuuluu teattereihin saapuneen uuden kotimaisen elokuvan Eetu ja Konna tunnuslause.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
sammakkohahmo elokuvasta Eetu ja Konna
ARTIA Risto Muinonen, Jenni Jalava

Elokuvan päähenkilön Eetun perhe muuttaa maalta kaupunkiin, lähiöön. Kovan kivisen lähiöpihan ainoa palanen koskematonta luontoa, kaunis pieni lampi, on sekin vaarassa jäädä uuden parkkipaikan alle.

Luontoarvojen ohella lammessa on muutakin korvaamatonta. Siellä nimittäin sijaitsee sammakoiden valtakunta, josta saapuvaan Konna -nimiseen sammakkoon Eetu tutustuu. Lammen pohjassa asustavien konnien teknologia on paljon omaamme edellä. Suurvaltojen agenttien sitten päästessä konnien mullistavan teknologian jäljille joutuvat Eetu ja Konna agenttien takaa-ajamiksi ja päätyvät kirjaimellisesti ympäri maapallon kiertävään seikkailuun.

Eetu ja Konna on lämminhenkinen kokoperheen seikkailu, isolla K:lla. Tässä elokuvassa ei varmasti ole mitään mikä saisi pienimmänkään katsojan vääntämään naamaansa mutruun.

Eetu ja Konna on toteutettu pääosin käsityönä kynin ja vesivärein maalaten. Sen kuvat ovat nykyisin standardina olevaa tietokoneanimointia lämpimämmän, joku saattaisi sanoa kotikutoisemman näköisiä. Aikuisille katsojille Eetu ja Konna on visuaalisesti kuin aikamatka 1970-luvun Pikku Kakkosen maailmoihin. Tämä on toisaalta sikäli soveliasta, että elokuvan tapahtumatkin sijoittuvat tuolle vuosikymmenelle.

Nykyanimaatioihin tottuneille vähänkin vanhemmille lapsille elokuvan piirrosasu saattaa olla hiukan liian staattista, kuvakirjamaista katsottavaa. Lähin vertailukohta leffalle saattaisivat olla ruotsalaiset Viiru ja Pesonen -elokuvat, joiden ilmiasu tuo eittämättä mieleen Eetun ja Konnan. Suositeltavien ikähaitari elokuvan yleisöksi ovatkin luultavasti juuri ja juuri koulunsa aloittaneet ja sitä nuoremmat katsojat.

Lähteet: Esko Rautakorpi - arvioi elokuvia mm. Ylen Aamu-tv:ssä aina perjantaisin

Lue seuraavaksi