Väitös: Kokoomus vierasti aluksi politiikkaa

Kokoomuspuolue kehittyi kiinteäksi järjestöksi vasta 1970-luvulla. Silloin otettiin käyttöön kannattajien tukiryhmät ja jopa ovelta ovelle -toiminta, ilmenee Turun yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta.

Teksti-TV Turku
Kokoomus -teksti vaaliteltan liepeessä.
YLE / Anssi Leppänen

Valtiotieteen maisteri Jyrki Jokinen toteaa väitöstutkimuksessaan, että Kansallinen Kokoomus oli alkuaikoina lähinnä löyhä vaalipuolue. Järjestötoimintaan osallistuminen oli heikkoa. Kokoomuslainen aktiivi myös vierasti "politiikkaa"; mieluummin oltiin hoitamassa yhteisiä asioita.

Kulttuuri muuttui, kun 1970-luvulla alkoi puolueen vaaliehdokkaiden tiukka paimennus ja sääntöjen kiristäminen järjestön sisällä. Yrityksiä yhtenäisyyteen oli ollut aina vuodesta 1946 alkaen, mutta kokoomuslainen, yksilökeskeinen toimintakulttuuri ei helpolla muuttunut. Vielä 50- ja 60-luvuillakin ehdokkaat esiintyivät omilla listoillaan ja usein ilman puolueen tunnuksia.

Jäsenmäärä kasvoi

Sotavuosien lamakauden jälkeen Kokoomuspuolueen jäsenmäärä kehittyi myönteisesti ja päätyi huippuunsa vuonna 1964. Puolueessa oli noin 90 000 jäsentä. Samaan aikaan Maalaisliitto-keskustapuolueella oli 300 000 jäsentä.

Jyrki Jokisen mukaan jäsentilastojen epäluotettavuus hankaloitti tutkimusta, sillä jäsenmaksua maksamattomia ei helposti erotettu paikallisyhdistyksistä. 1980-luvulla alkoi kokoomuksessakin jäsenlukujen selvä alamäki muiden puolueiden tavoin. Myös puolueiden asema yleensäkin heikkeni.

Mainokset mukaan 50-luvulla

- Vaaliehdokkaiden kampanjointi muuttui huomattavasti 1940-luvun lopulta 1980-luvulle tultaessa. Aina 1950-luvulle saakka lehtimainontaa tekivät vain muutamat kärkinimet. Vuoden 1958 vaaleista lähtien oli jo kaikkien ehdokkaiden pakko mainostaa päästäkseen läpi. Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa otettiin käyttöön laajat tukiryhmät, joissa saattoi olla useita satoja äänten kerääjiä, kertoo Jokinen

- Kokoomuksessa yritettiin jo 1970-luvun vaaleissa ns. canvassing-toimintaa, millä tarkoitetaan ovelta ovelle kiertämistä ja äänten "kalastelua". Puoluejohto antoi ehdokkaille tästä ohjeet aina puhelinhaastattelujen yksityiskohtia myöten.

Lähteet: YLE Turku