Suomen hyppyrimäet putoamassa kelkasta

Suomalaiset hyppyrimäet kaipaavat ripeästi uudistuksia. Keski-Euroopan mäet ovat ajaneet suomalaisten edelle, sanoo valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen Vuokatin urheiluopistolta. Suomeen kaivataan nopeasti isompia ja uusia mäkiä, jotka soveltuvat koulutus-, tutkimus- ja harjoittelukäyttöön.

Teksti-TV Kainuu
Kajaanin Vimpelinvaaran hyppyrimäki.
Jos on Kajaanin hyppyrimäki heikossa kunnossa, Suomen muutkin mäet ovat tippumassa eurooppalaisten mäkien kelkasta.YLE / Jarmo Nuotio

Tällä hetkellä esimerkiksi Vuokatin HS 100 -hyppyrimäen ainoa markkinavaltti on ensilumi syksyllä, sanoo Pelkonen.

- Suomessa ei ole edes kunnolla huomattu sitä, että muualta Euroopasta löytyy tällä hetkellä useita mäkiä, jotka ovat selvästi suomalaisia edellä.

Pelkosen mukaan uusi mäki mahdollistaisi paremmin myös monipuolisen käytön.

- Ensilumen lisäksi mäkeä voitaisiin markkinoida ulkomaillekin muun muassa tutkimuksella. Tässä isoa roolia näyttelee Jyväskylän yliopisto, jolla on laitteistot jo olemassa.

Nykymäen käyttöikä alkaa olla lopussa

Vuokatin ison hyppyrimäen runko rakennettiin lähes 40 vuotta sitten. Viimeisestä isommasta uusimisestakin on kulunut jo parikymmentä vuotta.

- Vuosittain joudutaan tekemään paljon töitä alastulorinteen, routavaurioiden ja rakenteiden kanssa, jotta ne pysyvät kunnossa. Mäellä ei ole enää montaa vuotta käyttöikää jäljellä.

Vuokatissa on alustavat suunnitelmat olemassa uudesta HS 110 -mäestä. Sitä ei kuitenkaan ole lähivuosina rahaa rakentaa.

- Uusi mäki maksaisi noin kolme miljoonaa euroa. Tänä vuonna keskitytään rullasuksiradan rakentamiseen ja myös Vuokattihallissa on edessä miljoonan euron remontti.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio