1. yle.fi
  2. Uutiset

Helmikuun kuva: Kameran silmä tallensi maisemamuiston

Jussi Särkilahti ikuisti helmikuun kuvaan Asemantaustan tuntumassa Lahdessa. Valokuvaaja kertoo kulkeneensa kouluun samaa reittiä kahden vuoden ajan.

kamerat
Radanvarsi Lahdessa aamun valossa.
Jussi Särkilahti valokuvasi junaradan tienoon purppuraisessa valossa.Jussi Särkilahti

Reitti kulki Anttilanmäen koulun ohi alikulkutunneleihin, suurehkon parkkipaikan ja teollisuuskiinteistöjen maisemiin.

- Näkymä vaikutti minuun erityisesti talvisin. Silloin aamuaurinko paistaa puiden lomasta ja piirtää esiin radanvartta. Halusin nähdä, miltä se näyttäisi silmillä, jotka ovat valolle vähemmän herkät, Jussi Särkilahti kertoo.

Pakkasta oli parikymmentä astetta ja aurinko paistoi kuvausajankohtana parkkipaikalla kirkkaasti suoraan päin kameraa. Kuva on otettu mustavalkofilmille ja väritetty jälkikäteen.

Se edustaa Särkilahden mukaan romanttista maisemakuvausperinnettä, mutta viittaa samalla uusasialliseen tyyliin.

- Kuvasin mustavalkofilmille, mutta otos näytti minusta paremmalta värien kanssa. Se antaa kuvalle myös mielyttävän kornin sävyn, jollaisesta pidän.

Jussi Särkilahti kertoo, että ei juurikaan kanna kameraa mukanaan vapaa-ajalla. Tänä vuonna Muotoiluinstituutista valmistuva opiskelija kuvaa jo työkseen.

- Kaupallisia kuvia teen digitekniikalla. Käytän myös keski- ja ison koon filmikameraa, jolla saa tallennettua vain yhden kuvan kerrallaan. Kuvaan enimmäkseen värinegatiiville. Joskus harvoin käytän mustavalkofilmiä.

Lopputyötään varten Särkilahti kävi kuvaamassa ulkomailla ihmisiä.

- Kuvaan todella harvoin maisemia. Ne on minusta yleensä mukavampi ottaa haltuun ilman kameraa.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto

Lue seuraavaksi