Hyppää sisältöön

Rabbit Hole ei sorru ylidramaattisuuteen

Rabbit Hole on elokuva, josta ei oikeastaan voi sanoa pitävänsä, enemmänkin sitä ehkä arvostaa, toteaa elokuvakriitikkomme Esko Rautakorpi

Kuva elokuvasta Rabbit Hole - takaisin elämään. Kuva: Future Film

Becca ja Howie Corbett joutuvat tilanteeseen, johon yhdenkään vanhemman ei toivoisi päätyvän, heidän ainoa lapsensa kuolee. Elokuvan alkaessa tuosta tapahtumasta on kulunut kahdeksan kuukautta.

Vanhempien elämästä on tullut jatkuvaa kriisinhoitoa. He käyvät yhdessä vertaistukiryhmässä, josta ei kuitenkaan tunnu olevan apua. Howie terapoi itseään muistelemalla kadonneita onnen hetkiä.

Beccalle arki ja onnellisten aikojen muisteleminen puolestaan ovat yhtä tuskaa. Becca löytää lohtua yrittämällä ystävystyä heidän lapsensa ylitse vahingossa ajaneen nuoren miehen kanssa. Mistään ei kuitenkaan tunnu oikein olevan apua, mutta elämän on silti jatkuttava.

Elokuva perustuu Rabbit Hole -nimiseen, Pulitzer-palkittuun näytelmään. Naispääosassa nähtävä Nicole Kidman on saanut roolistaan sekä Golden Globe -, että Oscar-ehdokkuuden.

Rabbit Hole on elokuva, josta ei oikeastaan voi sanoa pitävänsä, enemmänkin sitä ehkä arvostaa.

Suureksi ansioksi tälle synkeähkölle draamalle on luettava se, että arasta, koskettavasta aiheestaan huolimatta se ei kertaakaan sorru ylidramaattisuuteen. Elokuva on tunnetta täynnä, mutta tässä ei etsitä katsojien kyyneliä, ne tulevat jos ovat tullakseen. Onpa mukaan saatu myös pari hiljaisen humorististakin kohtausta, kuten Beccan ja Howien terapiaistunto ja kohtaus, jossa heidän taloaan esitellään mahdollisille ostajille.

Rabbit Holen kantavina voimina ovat, jälleen kerran, näyttelijät. Nicole Kidman on Beccan roolissa kuin posliininukke. On aivan kuin pieninkin kosketus, tai väärä sana saisi hänet hajoamaan palasiksi. Kidmanin roolisuoritus on hieno, eikä häntä syyttä ole siitä Oscar-ehdollistettu. Hienoa työtä tekee myös aviomiestä esittävä Aaron Eckhart, joka on tuttu mm. sellaisista elokuvista kuin Yön ritari (2008)ja Musta dahlia (2006).

Molemmat näyttelijät tullaan tämän jälkeen näkemään aivan erilaisissa elokuvissa. Nicole Kidman nähdään suomalaisilla valkokankailla jo ensi viikolla Adam Sandlerin komediassa Just Go With It. Aaron Eckhart puolestaan on mukana huhtikuussa teattereihin saapuvassa scifi-seikkailussa Battle: Los Angeles.