1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kova kuin kivi uudelleenfilmatisoi 60-luvun länkkärin

Kova kuin kivi on Coenin veljesten uran suurin taloudellinen menestys. Lisää rahaa on tulossa, mikäli elokuva pärjää Oscar-mittelöissä

Kuva elokuvasta Kova kuin kivi. Kuva: Paramount Pictures

Coenin veljesten uusi elokuva Kova kuin kivi on uusintafilmatisointi Henry Hathawayn vuonna 1969 ohjaamasta länkkäristä. Tuon elokuvan pääosassa nähtiin roolisuorituksestaan Oscar-palkittu John Wayne. Molemmat elokuvat pohjaavat vuonna 1968 ilmestyneeseen Charles Portisin kirjoittamaan romaaniin. Näiden kahden elokuvan lisäksi tuosta lännen kirjallisuuden klassikoksi nimetystä teoksesta on tehty myös tv-elokuva.

Lännenelokuvalle epätyypillisesti tämän tarinan keskeisessä osassa on isänsä murhaajaa takaa ajava 14-vuotias tyttö Mattie Ross. Avukseen retkelleen Mattie palkkaa liipasinherkkyydestään ja persoudestaan viinalle tunnetun yksisilmäisen sheriffin, Rooster Cogburnin. Syy siihen, että Mattie haluaa mukaansa juuri tämän looseriksi luokiteltavan miehen, on että tästä löytyy Mattien mielestä tehtävään tarvittavaa sisukkuutta. Tarinan henkilögallerian täydentää kaksikon mukaan lyöttäytyvä ratsupoliisi, joka hänkin sattumoisin metsästää samaa miestä.

Kuuma kysymys tietenkin kuuluu, kuinka nämä samasta lähteestä tehtyä elokuvaa eroavat toisistaan.

Itse olen joskus aikoja sitten nähnyt tuon John Waynen tähdittämän version, mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että minkäänlaista muistikuvaa minulla ei siitä ole. Lienee siis syytä uskoa Coenin veljeksiä, jotka ovat sanoneet oman versionsa olevan Hathawayn elokuvaa uskollisempi alkuperäiselle romaanille ja niin huumoriltaan kuin yleisilmeeltään sitä robustimpi.

Molempien elokuvien keskiössä on tietenkin tuo yksisilmäinen sheriffi. Tämän version katsottuani on vaikea kuvitella John Waynen yltäneen samaan rosoiseen ja ironiseen suoritukseen kuin mihin Jeff Bridges tässä elokuvassa yltää. Bridgesin ohella kehuja ansaitsee myös vasta 15-vuotias Hailee Steinfeld kuten myös komean koomisen roolin tässä tekevä Matt Damon.

Kova kuin kivi on Coenin veljesten uran suurin taloudellinen menestys. Se on tuonut kassaan jo reippaasti yli 100 miljoonaa dollaria. Lisää rahaa on tulossa, mikäli elokuva pärjää ensi viikolla ratkaistavissa Oscar-mittelöissä. Ehdokkuuksia elokuvalla on peräti kymmenessä kategoriassa, joihin kuuluvat mm. paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa ja paras naissivuosa.