1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Jälkiviisaat: Gaddafi ja Suomen armeija

Jälkiviisaat keskustelivat Aamu-tv:ssä Muammar Gaddafista ja Suomen armeijassa nousseesta presidentti Tarja Halosta koskevasta kohusta. Keskustelijoina olivat Anu Silfverberg, Jan Erola ja Matti Parpala.

Ihmisiä Aamu-TV:n studiossa.
Tällä viikolla sohvalle kokoontuivat viisastelemaan Anu Silfverberg, Jan Erola ja Matti Parpala.

Jälkiviisaat puhuivat muun muassa diktaattoreiden eroista.

Anu Silfverberg vertasi Libyan johtaja Muammar Gaddafia kilahtaneeksi poikaystäväksi, joka ei suostu lähtemään.

Silfverberg ihmetti sitä, miten ristiriitaisia asioita Gaddafista nostetaan esiin. Välillä ihmiset lähettävät toisilleen linkkejä, joissa kerrotaan Gaddafin polttavan ihmisiä ja välillä linkkejä siitä, kun Gaddafilla on hassu hattu.

Matti Parpala puolestaan toi esiin diktaattorien persoonallisuuseroja.

- Ai, kansa on kadulla. No, mä lähden tästä, mutta otan nämä rahat mukaan, Parpala kommentoi Tunisian entistä presidenttiä Zinwe El Abidine Ben Alia.

Egyptissä hänen mielestään taas mietittiin ulkomaiden kanssa sitä, miten vanha mies [Hosni Mubarak] saadaan kunniallisesti ulos. Gaddafi taas on, että "en hemmetti lähde minnekään".

Jan Erola nosti esiin hirmuhallitsija Idi Aminin ja sen, että tämä sai aikoinaan tehdä hirveyksiä, sillä oli hyvä showmies. Erola muistuttikin, että showpuolen taakse pitää katsoa.

Jälkiviisaat pohtivat myös Suomen armeijassa esiin noussutta kohua. Keskustelijoiden mielestä yliluutnantin Halosta koskenut kommentti ei ollut hyväksyttävä etenkään siksi, että hän esitti mielipiteensä virka-asemassaan, ei yksityisenä henkilönä.

- Taitaisi olla vähintäänkin pienen jäähyn paikka, Erola sanoi.

Silfverbergin mielestä Suomessa on nyt ilmassa arvojen koventumista ja "nyt saa sanoa" -ajattelua.

Mitä mieltä sinä olet?