Turskan sperma on samettista herkkua

Talviurheilusta kiinnostuneiden katseet ovat nyt tiiviisti kiinnitettynä Holmenkollenille. Norja voi ylpeillä paitsi hiihtäjillään, mutta myös vertaansa vailla olevista perinteistään kalanjalostuksessa. Norja on siis kalasta pitävän herkkusuun taivas. Tiesitkö, että kansalliskalan turskan sperma on Norjassa arkiruokaa?

turska
Kalamies ja turska
Juha Niemi

Norjan rikkaat kalavedet antavat monipuolisen saaliin. Suuri osa ammattikalastajien antimista meneekin kalanjalostuksen tarpeisiin.

Porilainen keittömestari Jani Lehtinen sai pari vuotta sitten maistaa turskan spermaa japanilaisen naisen valmistamana. Sperma oli keitetty nopeasti mausteliemessä. Lehtinen luonnehti tätä kulinaarista eksotiikkaa samettiseksi, mutta hänen makuhermojaan tämä kokemus ei jäänyt kutkuttamaan.

- En kyllä jäänyt tätä kaipaamaan, naurahtaa monissa liemissä keitetty keittiömestari.

Kylmäsavustaminen tulee Norjasta

Norjalaiset suolaavat ja kuivaavat kalaa. Ruoanlaittaja hyvin usein liottaa ja keittää turskan valkokastikkeen kanssa tarjottavaksi arkiruoaksi.

Kuivattua turskaa viedään paljon esimerkiksi Portugaliin, jossa sitä saa kaikista elintarvikeliikkeistä. Tavatonta ei ole, että suomalaismatkaaja törmää Espanjassa norjalaiseen loheen. Tapaslautasten kalaherkku on usein juuri norjalaista graavattua tai kylmäsavustettua lohta.

Niin. Ja tiesitkö muuten sen, että lohen kylmäsavustaminen on norjalainen keksintö.

Lähteet: YLE Satakunta